Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ikea stimuleert duurzaamheid in supply chain

Door het gebruik van big data-tools heeft Ikea de milieu-voetafdruk van zijn jaarlijkse catalogus kunnen verlagen. De supply chain van de catalogus is daardoor inzichtelijk en die informatie is beschikbaar voor alle leveranciers. Ikea hoopt zo de supply chain te kunnen motiveren om milieubewuster te werken. Dat meldt Duurzaamsbedrijfsleven.nl.

De CO2-uitstoot van de Ikea-catalogus is per exemplaar met 28 procent gedaald en het energieverbruik nam tussen 2014 en 2016 per kopie met 5 procent af. Ikea maakt ook steeds meer gebruik van duurzame energie. In het laatste jaar nam dat met 30 procent toe, terwijl de waterconsumptie met 35 procent daalde. Deze milieuwinst is te danken aan de inzet van visuele tools die Ikea samen met Except, Trade Extensions en Deloitte ontwikkelde. De tools zorgen er ook voor dat de big data uit de supply chain van de catalogus inzichtelijk is.

Motiveren
De partners hebben met die tools verschillende aspecten, zoals CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik en afvalproductie van de leveranciers, in kaart kunnen brengen. Met deze informatie kunnen bedrijven eenvoudiger duurzaam inkopen, meldt Except. De informatie is ook beschikbaar voor alle leveranciers, zodat zij zien hoe zij presteren ten opzichte van andere partijen in de supply chain. Leveranciers zouden daardoor gemotiveerd worden om duurzamer te werken.

Voorbeeld
De Ikea-catalogus heeft met 200 miljoen exemplaren de grootste jaarlijkse oplage ter wereld. Daarom zien partners het project dan ook als een belangrijk voorbeeld voor de gehele papier- en drukwerkindustrie.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres