Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ICT-Pact moet duurzame ICT-inkoop bevorderen

Op 14 juni ondertekende de Nederlandse staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) het internationale ‘Circular and Fair ICT-Pact’. Hieraan werken zeven landen mee die samen de productie van laptops en smartphones duurzamer, circulair en eerlijk willen maken via de inkoop van dergelijke ICT-producten. Nederland nam het initiatief voor het pact en België is medetrekker. Zo meldt Computable`.

Naast Nederland en België tekenden Duitsland, Noorwegen, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland het ICT-Pact. Ook andere landen, zoals Canada, overwegen zich aan te sluiten. De verwachting is dat meer overheden, maar ook organisaties die ICT-producten inkopen, zich zullen aansluiten bij de duurzame afspraken. Het ministerie van I&W benadrukt dat de productie van laptops en smartphones veel uitdagingen kent. Bijvoorbeeld op het gebied van energie- en grondstoffenverbruik, maar ook op het terrein van arbeidsrechten. De ICT-sector veroorzaakt meer dan twee procent van de globale CO2-uitstoot. Bovendien is de levensduur van de producten vaak maar kort, terwijl ze ook nog eens veel zeldzame grondstoffen bevatten. Het ICT-Pact moet circulaire producten bevorderen in een transparant productieproces met bescherming van de rechten van werknemers. Inkopers kunnen via het ICT-Pact laten merken dat ze behoefte hebben aan circulaire ICT-producten. Dit moet producenten stimuleren om deze benadering daadwerkelijk te kiezen.

Inkoopgroepen

De overheden die het ICT-pact nu hebben getekend, ondersteunen de inkopers in hun land met het opzetten van zogeheten ‘buyer groups’. Daarin komen publieke en private inkopers van ICT-producten bij elkaar. In die groepen leren de inkopers van elkaars ervaringen, wisselen ze goede voorbeelden uit en kijken ze gezamenlijk naar een marktstrategie om zo duurzaam en eerlijk mogelijk in te kopen. Nederland heeft op dit gebied goede ervaringen met inkoopgroepen voor textiel. Het pact verbindt deze lokale werkgroepen onderling, zodat ze ook op internationaal niveau kennis kunnen uitwisselen. Hierbij kunnen inkopers samen de best werkende, circulaire en eerlijke inkoopcriteria opstellen.

Bron: Computable

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.
close-link