Magnifying glass Close

Hulpmiddel voor gemeenten bij Europese regels

Voor gemeenteambtenaren en -bestuurders is het een bijna onmogelijke taak: goed op de hoogte raken van alle consequenties van Europese wet- en regelgeving. Europadecentraal. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken komen daarom met een handleiding.


Bij Europadecentraal. drie jaar geleden opgericht om bij decentrale overheden de kennis van het Europese recht te vergroten. komen tientallen vragen per week binnen van gemeenten. vooral over de regels rond staatssteun en openbare aanbestedingen. Vaak gaat het om ingewikkelde juridische kwesties. ?Wij leggen dan uit wat de regels zijn?. zegt Jolinda Verwoert van Europadecentraal. ?Gemeenten kunnen in grote problemen komen als ze die niet goed naleven. bijvoorbeeld doordat iemand naar de rechter stapt.?

Toch zijn nog lang niet alle gemeenten zich bewust van het belang. In met name kleinere gemeenten leeft volgens Verwoert Europa nog onvoldoende. Om gemeenten te helpen de Europese wet- en regelgeving stevig te verankeren in het beleid zijn de VNG. het ministerie en Europadecentraal het project ?Gemeenten Europaproof? gestart. Het belangrijkste onderdeel is het opstellen van een handleiding.

?Er komt algemene informatie in over de beleidsterreinen waar iets op Europees niveau gebeurt?. zegt Verwoert. ?We nemen ook praktijkvoorbeelden op en een checklist waarmee je kunt controleren of je wel goed bezig bent. En er komen natuurlijk adressen in waar gemeenten meer informatie kunnen vinden en met hun vragen terecht kunnen.?

De handleiding zal met Prinsjesdag gereed zijn. Daarna zal de VNG workshops organiseren om gemeenten uit te leggen hoe ze er mee kunnen werken.

Bron: Binnenlandsbestuur

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres