Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoop op meer afspraken over goedkope geneesmiddelen

Zeventig ziekenhuizen en zorgverzekeraars in Nederland hopen dit jaar nog verdere afspraken te kunnen maken met farmaceuten over goedkopere geneesmiddelen. Het initiatief om samen te werken bij de inkoop van duurdere medicijnen heeft er al voor gezorgd dat er overeenkomsten zijn gesloten over de inkoop van geneesmiddelen voor leukemie. Dat meldt Zorgvisie.nl.

Het initiatief begon ruim een jaar geleden. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) sprak toen met Zorgverzekeraars Nederland af om bij de inkoop van dure geneesmiddelen samen te gaan werken. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) sloot zich hierbij aan. Samen met de inkooporganisatie van ziekenhuisapothekers is toen een werkgroep opgericht die met farmaceuten onderhandelt over de prijs. Door deze samenwerking hopen de ziekenhuizen en apotheken dat er een lagere prijs bedongen kan worden als ze samen een grote partij geneesmiddelen afnemen.

Goedkoper inkopen
In het begin werd er door het samenwerkingsverband nog gericht op de inkoop van immunotherapieën, onstekingsremmers en op medicijnen waar de ziekenhuizen in een jaar samen ten minste 10 miljoen euro aan uitgeven. De inkoopcombinatie bestaat inmiddels uit 10 clusters van twee tot drie gelijkwaardige medicijnen voor een bepaalde aandoening, waarvan ze hopen het goedkoop te kunnen inkopen. Er wordt verwacht dat de onderhandelingen dit jaar tot nog drie deals gaan leiden.

Leukemiegeneesmiddelen
Inmiddels is er al een deal gemaakt. Het gaat hier om een eenjarig contract, gesloten met farmaceut Novartis. In het contract zijn afspraken gemaakt over een lage prijs voor de leukemiegeneesmiddelen dasatinib, bosutinib en nilotinib.

Samenwerking artsen
De inkoopcombinatie kan op de markt maar kiezen uit een beperkt aantal aanbieders. Om dan goed te kunnen onderhandelen, moet er de mogelijkheid zijn om te switchen, vindt Frank de Bos van de NFU. Daardoor is het belangrijk om samen te werken met artsen. Zij moeten namelijk een middel dat goedkoper kan worden ingekocht, zien als alternatief voor hun grootste groep patiënten.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres