Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoge prijs vanille geen invloed op boeren

Ook al heeft de prijs van vanille dit jaar het hoogste punt in tien jaar tijd bereikt, boeren profiteren daar niet van. De boeren die vanille telen, leven over het algemeen onder de armoedegrens. Dit meldt het Financieele Dagblad, naar aanleiding van het rapport Bittersweet Vanilla.

Voor vanille wordt 430 euro per kilo betaald. Toch leeft meer dan driekwart van de 80 duizend vanilleboeren in Madagaskar onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag. Slechts 20 procent heeft toegang tot een microkrediet. De boeren zijn daarnaast nauwelijks georganiseerd in vakbonden en hebben onvoldoende verstand van opslag, financiën en transport.

Rapport
In het rapport, wat is opgesteld door vakbond CNV en belangenorganisatie Fairfood, roepen de organisaties bedrijven die veel vanille gebruiken op om de problemen onder de vanilleboeren aan te pakken. Fairfood zegt al in gesprek te zijn met belangrijke partijen in de vanille-industrie, zoals multinationals Nestlé en Unilever. Volgens het rapport zijn zij zich bewust van de problemen. Toch zouden ze er onvoldoende voor zorgen dat de boeren een goede prijs voor hun vanille krijgen. CNV en Fairfood roepen ook de hulp in van overheden. Zij zouden met betere regelgeving moeten komen.

Trend
De prijs van vanille is zo hoog vanwege een trend dat consumenten natuurlijke vanille willen. De hoge vanilleprijs zorgt ook voor een toename van het aantal berovingen op plantages.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres