Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoge kosten belemmeren inkoop groene stroom niet

Hoewel de prijzen van duurzame energie in Nederland stijgen, investeren grote steden steeds meer in lokaal opgewekte groene stroom. De oplopende prijzen zijn voor velen vooral een signaal dat de vraag naar duurzaam opgewekte stroom stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieel Dagblad (FD) langs een aantal Nederlandse gemeenten die hun energieverbruik willen vergroenen.

Den Haag maakt ziet de toenemende kosten zelfs als een voordeel. Het verwacht dat de stijgende vraag zal leiden tot een marktreactie; er zal meer geïnvesteerd worden in duurzame energiecapaciteit. Bovendien meent de gemeente dat besparingsmaatregelen vanwege de hogere prijzen eerder rendabel zullen zijn. Volgens het FD verwoordt de stad hiermee het sentiment van veel gemeenten.

Doelstelling
Ook Groningen stelt tegenover het FD dat het de hoge prijzen voor het opwekken van lokale groene energie accepteert. Volgens een woordvoerder is afgesproken dat er binnen vijf jaar 100% groene stroom geleverd gaat worden “uit nieuw te bouwen opwekinstallaties in de gemeente Groningen.” De gemeente is ook niet van plan om van die doelstelling af te wijken.

Vertragen
Groningen laat voorts aan het FD weten dat het haar energievoorziening voor langere tijd heeft aanbesteed teven vaste prijzen. Daarom hoeft het de hoge prijzen niet te vrezen. Ze noemt de prijsstijging echter wel zorgwekkend in bredere zin. Het zorgt er volgens de gemeente immers voor dat het de afname van groene stroom, en daarmee ook de voortgang van de energietransitie, kan vertragen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres