Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoge inflatie belemmert verduurzaming voedingsketens

De komende jaren moeten voedingsbedrijven zich vanwege wetgeving meer inspannen voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden in internationale toeleverketens en beperken van milieuschade. Afnemers zetten ze tegelijk onder druk om hun prijzen laag te houden en daarmee de inflatie voor consumenten te matigen. Dat leidt op de korte termijn tot een spagaat en het kan de investeringen in verbeteringen van ketens belemmeren. Zo stelt ING Research in de nieuwe sectorstudie Food & Agri, waarover AGF.nl bericht.

De komende wetgeving en maatschappelijke druk op bedrijven maken investeringen in verduurzaming vaak wel noodzakelijk. Dat betekent voor bepaalde voedingsbedrijven een stevige opgave. Dat geldt vooral voor naar schatting 500 tot 1000 middelgrote en grote producenten en handelaren met veel leveranciers en inkoop op meerdere continenten. Door de gegroeide consumentenvraag naar duurzamere voedingsmiddelen schenken voedingsbedrijven steeds meer aandacht aan duurzaamheid in hun toeleverketens.

Hoge kosten grondstoffen en energie
Andere redenen van de bedrijven voor verduurzaming van hun ketens zijn naast de al genoemde wet- en regelgeving de eigen duurzaamheidsstrategie, de vraag van afnemers en het verkleinen van reputatierisico’s. De voedselprijzen waren in april ruim 8% hoger dan een jaar terug. Boeren en voedingsproducenten hebben vooral last van hoge kosten voor grondstoffen en energie. De hogere prijzen kunnen ambities om ketens verder te verduurzamen, verminderen. Zo zal een deel van de consumenten bij stijgende voedselprijzen eerder een regulier product kiezen in plaats van een product met een keurmerk.

Bron: AGF.nl

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.