Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Boekrecensie: Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken

LinkedIn is een van de meest succesvolle zakelijke sociale netwerken op het internet. Wereldwijd had het netwerk eind oktober vorig jaar 50 miljoen deelnemers. Inmiddels zal dat aantal weer enorm gegroeid zijn, want het laatste miljoen werd in twaalf dagen gerealiseerd. Dat rechtvaardigt de vraag of je op LinkedIn aanwezig moet zijn en zo ja, of je alle mogelijkheden wel voldoende benut? In het boek “Hoe LinkedIn nu echt gebruiken”, gaat auteur Jan Vermeiren daar uitgebreid op in.

Sla de eerste twaalf pagina’s over
Misschien een vreemd advies aan het begin van een boekrecensie, maar de eerste twaalf pagina’s gaan over wat anderen zeggen over “Hoe LinkedIn nu echt gebruiken”. Aanbevelingen die je meestal ook aantreft op de achterflap van het boek, maar dan een beperkt aantal. Als je dit boek in handen hebt in een boekhandel, zijn vijftig aanbevelingen teveel van het goede om ze allemaal door te nemen. Koop je het boek via internet, dan zie je de aanbevelingen pas als je het boek in huis hebt. Dit deel van het boek heb je dan niet meer nodig voor het wel of niet aanschaffen.

Mooie brug naar de gouden driehoek van netwerken
Omdat iedere aanbeveling wordt afgesloten met een algemeen of persoonlijk internet adres komen de eerste pagina’s over als gratis reclame (en bedankje) richting de mensen die de aanbevelingen hebben geschreven. En dat bedanken is nu precies één van de drie activiteiten die deel uitmaken van de gouden driekhoek van netwerken. Jan Vermeiren legt daar terecht de nadruk op. Naast de principes geven of delen en vragen, kun je de band met je netwerk via bedanken verstevigen. Om de theorie van het netwerken hier op toe te passen. De mensen van die 50 aanbevelingen vertellen vast en zeker in hun netwerk dat ze genoemd worden in het boek. Het verspreiden van de boodschap is begonnen.

Multimediaal onderwerp
Met een internet onderwerp als LinkedIn, is het vanaf pagina 39 handig om gelijktijdig in te loggen op LinkedIn. Het geeft je de kans om de uitleg die je krijgt direct in de praktijk toe te passen. Enig probleempje daarbij is dat het boek niet opengevallen blijft liggen op de pagina waar je aan het lezen bent, maar dat is een detail. Jan Vermeiren zal daar vast ook een oplossing voor vinden door een dwarsligger, luisterboek en/of podcast uit te geven. Net zoals hij rondom het boek ook training, light-versies van zijn eerdere boeken en een CD met tips over netwerken op evenementen gratis ter beschikking stelt. Alles toegankelijk via de site van zijn eigen bedrijf Networking Coach, zoals het hoort bij een multimediaal onderwerp als LinkedIn.

Ingehaald door de actualiteit of niet
Jan Vermeiren maakt zelf aan het begin van het boek terecht de opmerking dat de snelheid van de nieuwe media in het nadeel is van een boek als dit. Functionaliteit die hij uitgebreid beschrijft, kan op het moment van verschijnen al weer aangepast of zelfs verdwenen zijn. Laat dit gegeven je er niet van weerhouden om het boek aan te schaffen, want door de hoge verkoopcijfers zal bij eventuele nieuwe drukken een en ander vast weer geactualiseerd zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd nog terugvallen op de site.

Functionaliteit gedetailleerd beschreven
Per scherm en per onderdeel wordt het gebruik van LinkedIn beschreven. Aanvullend worden ook tips genoemd om het nut van bepaalde acties te vergroten of juist acties achterwege te laten. Jan Vermeiren gebruikt daarbij een recht toe recht aan schrijfstijl zonder technische vaktaal. Hij legt zaken helder uit en gaat daarbij een vleugje humor en relativering niet uit de weg. Alleen het deel over de geavanceerde strategieën gaat af en toe wat tegenstaan, omdat er in een aantal gevallen sprake is van dezelfde acties.

Eindoordeel
Een gedegen en gedetailleerd boek dat, door de uitgebreide inleiding over hoe netwerken zonder internet in elkaar zit, meer dan een handleiding van LinkedIn is. Het biedt daardoor echt toegevoegde waarde.
Alleen de uitleg over het gebruik van een zakelijk sociaal netwerk zou LinkedIn niet meer laten zijn dan een truc. Met de achtergronden van het netwerken erbij, ben je je meer bewust van de (on)mogelijkheden van digitaal netwerken. Waarom via LinkedIn bepaalde dingen niet werken zoals ze moeten werken wordt je ook duidelijk. Je efficiëntie bij het gebruik van LinkedIn zal ongetwijfeld toenemen.
Daarom is dit boek een absolute aanrader. Het gaat je tijd besparen en betere resultaten uit je digitale netwerk-inspanningen opleveren.

Beoordeling: ****

Het boek is hier te bestellen

Aanvullende literatuur

Boekgegevens

Auteur:
Jan Vermeiren is de oprichter van Networking Coach. Na de bestseller ‘Let’s connect” is “Hoe LinkedIn nu echt gebruiken” zijn tweede boek waarin hij de dynamieken van netwerken blootlegt en hulpmiddelen beschrijft die iedereen kan toepassen. Samen met zijn team van Networking Coach geeft Jan presentaties en opleidingen op het vlak van netwerken en referrals. Klanten zijn zowel grote organisaties zoals Deloitte, IBM, ING, Mobistar, Nike, SAP, Sun en Vlerick Leuven Gent Management School als kleine bedrijven en freelancers.

Boek, ingenaaid / 187 blz. / Nederlandstalig
B for Books / 1e druk / 2009
ISBN-13: 9789081188609

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres