Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoe CTM Solution de wereld van het e-aanbesteden veroverde

Vroeger racete je voor de deadline naar het gemeentehuis en deponeerde je je documenten daar in de brievenbus. Foutje gemaakt? Niets meer aan te doen. Tot elektronisch aanbesteden zijn intrede deed en zelfs verplicht werd gesteld. Nu is e-aanbesteden niet meer weg te denken. Niet alleen voor de professionele inkoper, maar ook voor de ‘gelegenheidsaanbesteder’. Marijn de Leeuw, oprichter van CTM Solution, speelde precies op tijd in op deze trend.

CTM Solution is distributeur van CTM software in de Benelux. CTM – Complete Tender Management – is oorspronkelijk gebouwd door het Zweedse IT-bedrijf EU-Supply. Toen De Leeuw in 2002 in aanraking kwam met CTM zag hij meteen kansen. Waar andere software-aanbieders tendermanagement ‘erbij deden’, werd er bij CTM met tien man doorlopend aan tendermanagementsoftware gewerkt. Toen de Europese Commissie in 2004 aankondigde minstens vijftig procent van de aanbestedingen digitaal te willen laten verlopen en alle lidstaten zich daaraan committeerden, besloot hij niet lang daarna CTM Solution op te richten.

Marijn de Leeuw, oprichter van CTM Solution

Daarna volgde een eerste pilot uit bij de gemeente Haarlem voor de inkoop van koffieautomaten. Meer overheidsinstanties gingen aan de slag met het systeem: ministeries, gemeenten en provincies. “Niemand die startte met digitaal aanbesteden is gestopt”, zegt De Leeuw. “Digitaal aanbesteden heeft zich bewezen als middel om rechtmatigheid te kunnen waarborgen tijdens een aanbesteding. Je legt alles vast.” Ook gingen transactiekosten omlaag, zoals de Europese Commissie destijds voorspelde. Inmiddels is CTM het voorgeschreven platform in diverse Europese landen, zoals Ierland, Litouwen en Noorwegen. 

Elektronisch inkopen ook voor incidentele aanbesteders
De Leeuw ziet dat er een steeds grotere behoefte is aan eenvoudig elektronisch aanbesteden. “Digitaal aanbesteden is altijd het feestje geweest van de professionele inkoper. Die wil altijd meer en meer functionaliteiten, maar ook de incidentele inkopers zouden idealiter gebruik maken van die tools.” Dan is gebruiksvriendelijkheid van belang. Daarom biedt CTM niet alleen geavanceerde software aan, maar ook eenvoudige, stap-voor-stap modules voor diegenen die af en toe gebruik maken van het platform. Er is ook grote vraag naar software voor contractmanagement in combinatie met aanbesteden. De Leeuw: “Wij bieden een modulair uitbreidingsformat waarin dat kan worden opgenomen. Dat onderscheidt ons echt van een platform als TenderNed.”

Digitaal aanbesteden is altijd het feestje geweest van de professionele inkoper. Die wil altijd meer en meer functionaliteiten, maar ook de incidentele inkopers zouden idealiter gebruik maken van die tools.

Marijn de Leeuw

De toekomst van TenderNed
De toekomst van TenderNed is nog onzeker. Vorig jaar onderzocht Atos in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en klimaat welke alternatieven er waren voor het steeds duurder wordende platform. Atos adviseerde het kabinet TenderNed geheel of gedeeltelijk uit te faseren. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met TenderNed. Er moet eerst een wetswijziging doorgevoerd worden voordat systemen zoals CTM de taak van TenderNed over kunnen nemen. De Aanbestedingswet schrijft namelijk voor dat de Nederlandse overheid het voorgeschreven systeem in beheer moet hebben. Naar verwachting duurt het nog jaren voor die wetswijziging doorgevoerd is.

Dat betekent niet dat De Leeuw en zijn collega’s stil hebben gezeten. Ze brachten een gratis versie van CTM op de markt: CTM Lite. Hiermee kunnen aanbestedende diensten die over willen stappen van TenderNed naar een ander systeem toch gebruik maken van een alternatief, zonder extra kosten te maken. Steeds meer overheidsinstanties stappen af van TenderNed, zegt De Leeuw. “TenderNed is een prima systeem, maar de markt wil meer dan alleen dat basissysteem, tegen minder kosten. De centrale overheid was voorheen verplicht om met TenderNed te werken. Inmiddels geldt die verplichting niet meer en kiezen veel ministeries voor ons platform. Dat zegt wel iets.”

Op 9 juli organiseert CTM Solution een webinar over CTM Lite. Aanmelden kan hier.

CTM Solution is partner van Inkoperscafe.nl

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'