Magnifying glass Close

HEMA-ceo ontkent onder druk zetten leveranciers

De ceo van HEMA, Ronald van Zetten ontkent dat de warenhuisketen leveranciers onder druk heeft gezet.[slide] Door de in zijn ogen onterechte aantijgingen liep het bedrijf begin dit jaar reputatieschade op.

In februari van dit jaar kwam naar buiten dat HEMA van leveranciers kortingen zou eisen van 3 tot 5 procent. Daarnaast zou het concern afscheid nemen van vijf fabrikanten. Het nieuws leidde destijds tot Kamervragen.

Leveranciers
Volgens de HEMA-ceo was er geen sprake van het onder druk zetten van leveranciers tijdens een suppliersbijeenkomst. “We willen hen meenemen in de veranderingen die we willen bereiken. Met kleine leveranciers willen we stoppen en die productie onderbrengen bij grotere producten. Daarbij vroegen we aan die grote leveranciers wat die extra omzet hen waard zou zijn.” Drie leveranciers startte destijds een arbitragezaak aan tegen HEMA, maar die zou inmiddels ingetrokken zijn. “De reputatieschade is wel aangericht en dat is vervelend,” aldus Van Zetten in gesprek met BNR.

Schuldenlast
HEMA maakt moeilijke tijden door. De kwartaalcijfers van de warenhuizen staan onder druk. Volgens Van Zetten komt dat doordat de schuldenlast van het bedrijf zwaar op de resultaten drukt. “Maar het zegt niets over de prestaties van HEMA-winkels. Zonder die financiële lasten is er niks aan de hand.”

Mooi weer
De ceo ziet dat er weer meer klanten in de winkels te vinden zijn. Wel geven deze nog te weinig uit, zegt Van Zetten. Dat zou in september komen door het mooie weer, want de omzet viel in die maand met 40 procent terug.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (1)

20 november 2014 16:13 uur

Soortgelijke praktijken gebeurden eigenlijk jaren geleden ook al door het "introduceren" van een marketing bijdrage in procenten van de omzet per kwartaal. De sympathieke uitstraling van de winkel HEMA is bij het zakendoen met de HEMA ver te zoeken. Ook toen de cijfers minder onder druk stonden. Dit is een keuze, er zijn grote retailers die anders om gaan met hun leveranciers.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres