Magnifying glass Close

Heineken en Albron verliezen rechtszaak uitbesteding

Het uitbesteden van diensten levert in de toekomst niet per definitie een directe kostenbesparing op. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad in een rechtszaak, die cateringmedewerkers en vakbond FNV hadden aangespannen tegen Heineken en cateraar Albron.

Uitspraak Europese Hof bevestigd
Werknemers die door hun werkgever gedwongen worden over te stappen naar een andere onderneming , behouden de rechten en arbeidsvoorwaarden die zij bij hun oude werkgever reeds hadden. Dat is de strekking van de uitspraak van de Hoge Raad, waarmee zij een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de uitbesteding van werknemers bevestigde.

Langdurige kwestie
De rechtszaak speelt als sinds 2005 toen Heineken zijn catering uitbesteedde aan Albron. De medewerkers van Heineken konden na de offerteprocedure mee overgaan naar Albron. In ruil daarvoor kregen zij wel een aanzienlijk lager loon. Soms ruim 50 procent minder. Een bekend verschijnsel bij het uitbesteden van met name facilitaire diensten als schoonmaak, catering en beveiliging.

Europees Hof
De werknemers van Heineken vochten dit in samenwerking met de vakbonden aan. Na een tocht langs verschillende lagere rechtbanken waarbij zij continu gelijk kregen, kwamen zij uit bij het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelde in een eerder stadium dat medewerkers na een zogenoemde ‘overgang van onderneming’ hun rechten horen te behouden. Het Gerechtshof in Amsterdam nam deze uitspraak van het Europees Hof van Justitie over, maar Albron en Heineken gingen nogmaals in beroep. De Hoge Raad bevestigde afgelopen dinsdag de rechten van de uitbesteedde werknemers. 

Regelingen
Volgens juristen is de uitspraak ook van toepassing op vergelijkbare situaties. Daardoor kunnen andere betrokken medewerkers eveneens aanspraak maken op forse schadevergoedingen. Een woordvoerder van Heineken liet dinsdag weten dat het bedrijf vorig jaar reeds regelingen heeft getroffen met een overgroot deel van de betrokken cateringmedewerkers. Met een klein deel van de ex-medewerkers moet Heineken nog afspraken maken over een schadevergoeding. Hoe dit precies vorm gaat krijgen, zal een rechter moeten bepalen.

Verstrekkende gevolgen
Vakbond FNV reageerde dinsdag tevreden op de beslissing van de Hoge Raad. Volgens een woordvoerster heeft deze uitspraak grote gevolgen voor de positie van werknemers en voor het arbeidsrecht. ”Werkgevers kunnen hun mensen niet meer zomaar aan de kant zetten”. Volgens de FNV zal Albron nu in ieder geval met terugwerkende kracht het beloningsverschil moeten uitbetalen.

Kwaliteit boven prijs
Verder heeft deze uitspraak over het uitbesteden van werk verstrekkende gevolgen voor opdrachtgevers. Bij toekomstige offerteprocedures zullen zij ernstig rekening moeten houden met deze uitspraak. Het betekent bijvoorbeeld dat opdrachtgevers als eis op moeten nemen dat medewerkers met behoud van hun arbeidsvoorwaarden over kunnen stappen. Voor leveranciers wordt het daarmee nagenoeg onmogelijk op prijs te concurreren, omdat de loonkosten het grootste deel van de kosten uitmaken en voor iedere leverancier gelijk zijn. Onder aan de streep zou dat opdrachtgevers wel eens kwalitatief veel betere offertes en een veel betere dienstverlening kunnen opleveren. Het doorbreekt in ieder geval de negatieve spiraal van steeds maar lagere prijzen.
Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres