Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Heineken benadeelt brouwerijen in Afrika

Afrikaanse dochterondernemingen en partners van Heineken moeten verplicht een deel van hun grondstoffen inkopen via de Belgische dochter Ibecor. Die kan als grootafnemer aanzienlijke kortingen bedingen op de geleverde grondstoffen, onderdelen en machines. Diverse ingewijden bij Heineken zeggen dat deze niet worden doorberekend aan de Afrikaanse brouwerijen. Volgens dezelfde bronnen worden bovendien commissies in rekening gebracht. Dat schrijft NRC.nl.

Doordat Heineken een deel van de winst die het in Afrika boekt via de Belgische dochter laat lopen, benadeelt het concern de fiscus en de economie van de elf Afrikaanse landen waar het brouwerijen bezit of met partners opereert. Dat blijkt uit het boek ‘Heineken in Afrika’ van journalist Olivier van Beemen.

Heineken lijkt hierdoor in strijd te handelen met de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze richtlijnen bepalen dat dochterondernemingen binnen een concern elkaar prijzen in rekening moeten brengen voor goederen en diensten die vergelijkbaar zijn met de tarieven die zij een buitenstaander zouden vragen. Dit zou moeten voorkomen dat er met winsten of verliezen wordt geschoven om belasting te ontwijken. In een reactie zegt Heineken tegen de krant dat het niets illegaals doet en beweert te voldoen aan de OESO-richtlijnen voor verrekenprijzen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.
close-link