Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Heffing op mais vanwege overproductie

Europa heeft een importheffing ingesteld op maïs, rogge en sorghum. Dit komt onder andere doordat de Braziliaanse oogst sterk is toegenomen en ook de VS een flinke oogst heeft binnengehaald. Europa is de derde grootste importeur van maïs ter wereld. Dat meldt Boerenbusiness.nl.

De heffing op mais bedraagt 5,16 euro per ton. Een gemiddeld schip heeft ongeveer 50.000 ton mais aan boord. Door dat te vermenigvuldigen met de gestelde importheffing, wordt mais ineens stukken duurder. Mais is een belangrijke grondstof voor de voerindustrie. Een importheffing op mais kan daarom veel teweegbrengen.

Braziliaanse oogst
De Verenigde Staten en Brazilië zijn verreweg de grootse exporteurs van mais en beide landen kampen met overproductie. Zo oogsten akkerbouwers in de Braziliaanse provincie Mato Grosso dit jaar 29,5 miljoen ton mais. Dat is een toename van 55 procent in vergelijking met vorig jaar. Volgens de Braziliaanse overheid ligt er zo’n 33,5 miljoen ton mais opgeslagen, wat ruim voldoende is. Het probleem is echter dat Brazilië ook een recordhoeveelheid soja heeft geoogst, waardoor de opslagen vol raken en de mais moet worden geëxporteerd.

Flinke voorraad VS
Ook de VS kampen met flinke maisvoorraden, wat zorgt voor spotprijzen. De mais uit de VS kost iets meer dan 150 dollar per ton. De afgelopen jaren was dat nog 200 dollar per ton of meer. Ook al is de maisoogst in de VS iets afgenomen, het is nog altijd goed voor de derde hoogste productie ooit. Om een prijscrisis in de VS te voorkomen, moet er meer vraag naar mais komen en daarom wordt een deel van de Amerikaanse voorraden geëxporteerd.

Kans op halvering
Om te voorkomen dat er een stortvloed aan mais naar Europa wordt verscheept, heeft Brussel de geïmporteerde mais belast. Uit het verleden blijkt dat zo’n importheffing helpt. In juli 2014 werd er namelijk een vergelijkbare heffing gehanteerd, waardoor de Europese import bijna halveerde.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres