Magnifying glass Close

Havenbedrijven vaak niet bekend met regels eerlijke concurrentie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat de kennis over en de naleving van concurrentieregels in havens omhoog moet. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat 70 procent van de bedrijven de mededingingswet naleeft, maar er is ook een grote groep bedrijven bereid om de concurrentieregels te overtreden. Bedrijven zijn onvoldoende op de hoogte van de basisregels van eerlijke concurrentie. Zo’n 20 procent van de bedrijven weet niet dat het verboden is om prijsafspraken te maken. Daarnaast weet ruim de helft van de ondernemingen niet dat het verboden is om onderling afspraken te maken over de verdeling van klanten.

Eerlijke concurrentie leidt tot scherpe prijzen, betere kwaliteit en meer innovatie. Om deze reden heeft de ACM aan meer dan 3500 Amsterdamse en Rotterdamse ondernemingen in en rond de havens een brief gestuurd met de basisregels voor eerlijke concurrentie. Tegelijkertijd biedt de ACM op de website een online ‘Karteltest Haven’ aan. Ondernemers kunnen met deze test anoniem nagaan welke risico’s op overtreding van de concurrentieregels er voor hun onderneming kunnen zijn.

Naast voorlichting treedt de ACM ook op tegen de kartels. Prijsafspraken, marktverdeling, afspraken over offertes bij aanbestedingen en het delen van concurrentiegevoelige informatie mogen niet. Ondernemingen die de fout ingaan benadelen andere ondernemingen die wel eerlijk concurreren en uiteindelijk de afnemer. ACM onderzoekt kartels en kan boetes opleggen aan bedrijven die zich niet aan de concurrentieregels houden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres