Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Handhaving wet DBA uitgesteld tot 1 juli 2018

De opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 juli 2018. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen, ook al hebben zij zich niet aan de regels gehouden.

Kwaadwillenden worden wel aangepakt door de Belastingdienst. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die overduidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben en dus opzettelijk geen belasting en premies betalen.

Vervanger VAR
De wet DBA is de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelaties). De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Veel zzp’ers en opdrachtgevers begrijpen de wet niet goed, weten niet zeker of zij er juist mee omgaan of vinden dat het voor hun bedrijfstak niet werkt.

Opschorting
Sinds de start van de Wet DBA werd duidelijk dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving herijkt kon worden. De handhaving van de wet was daarom opgeschort tot 1 januari 2018. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek bekend en is het aan het nieuwe kabinet om daar keuzes over te maken. Opdrachtgevers en -nemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze aan te passen, daarom is de handhaving opgeschort tot 1 juli 2018.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres