Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Handel in conflictmineralen breder dan gedacht

“Uit onderzoek blijkt dat Europese bedrijven die met mineralen uit conflictregio’s werken niet de verantwoordelijkheid nemen om na te gaan waar hun grondstoffen vandaan komen.[slide] Bovendien blijken er veel meer conflictmineralen te zijn dan werd aangenomen”, dat stelt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Om de handel in zogenaamde conflictmineralen aan banden te leggen, stelt de Europese Commissie, in navolging van de VS, regelgeving voor. Dat voorstel introduceert een vrijwillig mechanisme voor de importeurs van tin, tantalum, tungsten en goud, om hun toeleveringsketen transparant te maken en de negatieve impact op conflicten te voorkomen.

Meer ketenverantwoordelijkheid
De focus op slechts vier mineralen is te beperkt volgens SOMO. Uit een onderzoek van de stichting blijkt dat nog tientallen andere mineralen in verband kunnen worden gebracht met de financiering van conflicten tussen overheden en burger- of rebellengroeperingen. “Er zijn veel meer conflictmineralen dan werd aangenomen, en de meeste Europese importeurs van deze mineralen vallen niet onder de voorgestelde regelgeving. Het is dus een slap voorstel. Nederland kan het voorstel nu nog bijsturen naar meer grondstoffen, echte ketenverantwoordelijkheid en minder vrijblijvendheid, en er niet op vertrouwen dat bedrijven dit zelf wel oplossen”, aldus SOMO-onderzoeker Gisela ten Kate.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres