Magnifying glass Close

Grootste toename nieuwe orders in twee jaar, PMI: 50,8

De NEVI PMI® kwam met 50.8 voor de eerste keer in zes maanden boven de 50 uit, wat wijst op een (kleine) verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

Deze stijging werd deels veroorzaakt door een forse toename van de nieuwe orders: de eerste stijging in tien maanden en de grootste sinds mei 2011. Vooral de exportorders stegen sterk: de grootste toename sinds augustus 2012.

De orders werden deels uit voorraad geleverd, waardoor de voorraad gereed product afnam. Ondanks de toename van de nieuwe orders, daalde de hoeveelheid onvoltooid en nog niet uitgevoerd werk. De werkgelegenheid nam voor de zesde opeenvolgende maand af, echter in de kleinste mate in deze periode.

De inkoopkosten daalden voor de vijfde maand op rij. Hetzelfde geldt voor de verkoopprijzen.

De inkoopactiviteiten bleven grotendeels onveranderd, na twee jaar van krimp. De voorraad ingekochte materialen bleef echter dalen. Na de verbetering van vorige maand, werden de levertijden weer langer.

Redactionele commentaar prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven.
Het positieve economische sentiment dat in de landen om ons heen te zien is, heeft zich vertaald in een lichte groei van onze industrie. De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) kwam in juni uit op een waarde van 50.8. Voort het eerst boven de waarde van 50, hetgeen wijst op (lichte) toename van de bedrijfsactiviteiten. Hiermee lopen we achter op herstel in Duitsland (PMI: 53.1), maar voor op het gemiddelde in de Eurozone (50.1) Belangrijke drijver achter onze index is de omzetontwikkeling. Hierover is goed nieuws te melden: onze bedrijven kregen zowel meer orders uit het buitenland als (voor het eerst in zes maanden) uit het binnenland. De export order index kwam uit op 54.0 (hoogste score sinds augustus 2012). De nieuwe order index (binnenland) noteerde 52.7. Dit alles is het resultaat van de dalingen van zowel verkoopprijzen als inkoopprijzen, die zich sinds enige maanden manifesteren. Een en ander maakt een scherpe prijsstelling richting klanten mogelijk. Bedrijven rapporteren ook dat nieuwe producten goed aanslaan. Vertaalt dit goede nieuws zich al in nieuwe banen? Natuurlijk niet! Daarvoor is langer herstel en een doorgaande groei nodig. Eén zwaluw maakt, hoe graag we dat ook willen, nog geen zomer! Bedrijven laten zich niet gek maken. Men zit kort op de business en houdt het werkkapitaal gezien de lage voorraden goed onder controle.
Het is van groot belang dat genoemde prijsdalingen nog even blijven doorgaan. Dan zie ik economisch herstel (in onze industrie althans) gloren…Dan wordt het wellicht ook in dit opzicht voor Nederland een mooie zomer! Alhoewel er op dit moment slechts sprake is van één zwaluw, verhoog ik mijn rapportcijfer van 5.8 naar 5.9.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe orders index
De Nederlandse productiebedrijven meldden in juli voor het eerst in tien maanden een toename van het aantal ontvangen nieuwe orders. Deze groei was bovendien de grootste sinds mei 2011. De panelleden noemden onder meer de verbetering van de vraag, het op de markt brengen van nieuwe producten en een scherpe prijsstelling  als redenen voor het grotere aantal ontvangen nieuwe orders in deze onderzoeksperiode.
 

Nieuwe export orders index
De gegevens voor juli wijzen voor de derde maand op rij op een stijging van het aantal nieuwe export orders dat door de Nederlandse productiebedrijven werd ontvangen. De seizoensmatig aangepaste Nieuwe export orders index bereikte het hoogste niveau sinds augustus 2012, wat wijst op een forse toename. De panelleden maakten in het bijzonder melding van een toegenomen verkoop aan klanten in Groot-Brittannië en Duitsland.


Verkoopprijs index

De Nederlandse producenten maakten in juli voor de vijfde maand op rij melding van lagere verkoopprijzen. Deze daling was echter de kleinste sinds maart. De panelleden die aangaven dat er sprake was van lagere verkoopprijzen, schreven dit over het algemeen toe aan de lagere inkoopkosten en de grote concurrentiedruk.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres