Magnifying glass Close

Grootste stijging export in 2,5 jaar; PMI: 54.4

Zoetermeer, 1 november – De NEVI PMI® daalde in oktober naar 54.4. Dit betekent opnieuw een verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie, zij het minder groot dan de maand ervoor.

De groei van de productie was behoorlijk, maar wel de kleinste in drie maanden. De toename van de nieuwe orders was eveneens kleiner, maar nog steeds aanzienlijk. De stijging van de export orders was echter de grootste in tweeënhalf jaar.

De achterstanden bij de producenten werden in oktober opnieuw kleiner. De werkgelegenheid steeg voor de tweede maand op rij. De inkoopactiviteiten bleven groeien, de toename van de hoeveelheid ingekocht materiaal was de grootste sinds april 2011. Hierdoor steeg de voorraad ingekochte materialen opnieuw, al was deze stijging beperkt. De levertijden voor ingekochte materialen werden opnieuw langer.

De inkoopprijzen stegen, maar minder hard dan vorige maand. De verkoopprijzen stegen ook, zij het minder dan de inkoopprijzen. De voorraad gereed product slonk wederom. De daling was echter gering en de kleinste sinds maart.

Redactionele commentaar prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven.

De industrie ontwikkelde zich ook in oktober uitstekend. De NEVI Purchasing Managers Index (PMI) registreerde een score van 54.4 (een waarde >50 duidt op groei van de bedrijfsactiviteiten). Natuurlijk iets minder groei dan in september (55.8) maar 54.4 is toch weer een mooie score!
Oorzaken: sterke toename van orders uit zowel binnen- als buitenland. Vooral fabrikanten van investeringsgoederen doen goede zaken, met name in Europa en Azië. Dit ondanks de sterke Euro van dit moment! Meer orders in de pijplijn betekent hogere productievolumes, toename van ingekochte volumes aan grondstoffen, halffabrikaten en componenten en… een heel licht herstel van de werkgelegenheid (50.3, vorige maand 50.2). Bedrijven werven weer op beperkte schaal vakpersoneel met het oog op het werk dat men voor de komende maanden in portefeuille heeft.
Gaat dit allemaal aanhouden en zo ja hoe lang…? Wie zal het zeggen? Als gevolg van de toenemende vraag stijgen inkoop- zowel als verkoopprijzen. Als deze prijsstijgingen van beperkte omvang blijven acht ik voortgaande groei van de industrie tot ver in 2014 goed mogelijk. De nog steeds oplopende levertijden wijzen op een prudent beleid van bedrijven. Eerst je opdrachten binnen hebben voordat je je vastlegt op voorraden en inkoopvolumes, zo lijkt de gedachte. Personeel pas aannemen als je een goede bezetting van je productiecapaciteit hebt. En daar ook niet te lang mee wachten want vakmensen zijn lastig te krijgen. De industrie lijkt op deze ontwikkelingen effectief te reageren. Dit alles maakt dat ik mijn rapportcijfer voor het industriële klimaat verhoog van een 6.5 naar een 6.8.

 

Drie deelindices uitgelicht:

Productie index
De gegevens voor oktober wezen voor de zesde maand op rij op een stijging van de productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven. Deze toename was echter de kleinste sinds juli en fors kleiner dan in september, toen het hoogste niveau in 86 maanden werd bereikt. Ruwweg 27% van de panelleden maakte melding van een hogere productieomvang, tegenover 17% die een daling noteerde.

image010

 

Nieuwe export orders index
Het aantal nieuwe orders dat de Nederlandse producenten ontvingen van buitenlandse klanten steeg in oktober opnieuw en hiermee komt de huidige periode van groei op zes maanden. Deze stijging was bovendien de grootste in tweeënhalf jaar. De panelleden maakten onder meer melding van nieuwe contracten met klanten in Europa en Azië.

image011

 

Ingekocht materiaal index
Er was in oktober voor de derde achtereenvolgende maand sprake van een uitbreiding van de inkoopactiviteiten in de Nederlandse productiesector. Deze toename was fors en de grootste sinds april 2011. Ongeveer 31% van de panelleden maakte melding van een stijging, tegenover 20% die een daling noteerde.

image012

 

Over de NEVI PMI…
De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI®) is een samengestelde index ontworpen om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score van de PMI onder de 50,0 geeft daling van de industriële activiteit aan, een score boven het kritische punt van 50,0 duidt op een groeiende economie. Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index is. De NEVI PMI wordt opgesteld aan de hand van maandelijkse vragenlijsten die circa 350 inkoopmanagers uit Nederland invullen.

 

Over NEVI, het kennisnetwerk voor inkoop en supply management…
NEVI® is de 3e inkoopvereniging ter wereld en al 56 jaar hét kennisnetwerk van inkoop en supply management. Zij heeft als eerste inkooporganisatie de Global Standard ontvangen voor haar inkoopopleidingen. NEVI maakt inkoop- en supplymanagement kennis toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij het inkoopproces. Zij organiseert (inter)nationale congressen, vakopleidingen en maatwerktrainingen, alsmede netwerkbijeenkomsten voor zo’n 8.000 personen. Zij heeft een research Stichting en subsidieert hoogleraren, lectoren en promovendi. De NEVI Gedragscode is leidend in het vakgebied. De NEVI PMI® indiceert maandelijks de ontwikkeling van de Nederlandse industrie’.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (5)

30 september 2014 04:19 uur

If you have been through a short sale or are considering one, talk to a Denver Bankruptcy Lawyer to see how bankruptcy can help you. It’s possible that some of your creditors won’t cooperate with credit counselling agencies. clothes http://www.canadagoosejacketsca.com

24 juli 2014 03:02 uur

Informasi yang diterima dari orang dalam AHM, tengah disiapkan StreetFire "full fairing" ini untuk diproduksi massal di Indonesia. Posisinya mengisi ceruk di atas StreetFire yang bergaya "naked touring" yang saat ini dibanderol Rp 23,4 juta. carénages moto cbr http://carenagemoto.moonfruit.fr

2 juli 2014 08:28 uur

Apart from the sporty fairing, we notice web-shaped alloy wheels and a sizable disc brake. magic leverag http://tempus2010.usm.md/user/Frierfity/

2 juli 2014 08:27 uur

Apart from the sporty fairing, we notice web-shaped alloy wheels and a sizable disc brake. magic leverag http://bookmarks4seo.com/story.php?title=magic-leverag-hair-rollers-3

24 december 2013 10:50 uur

He also got away with it politically by blaming his predecessor. Thomas Sowell is a senior fellow at the Hoover Institution, Stanford University, Stanford, Calif. 94305. Pas Cher chaussures louboutin http://upsrtc.com/forum/upload/clbo.html

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres