Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Grootschalige inkoop van medicijnen bespaart miljoenen

Zorgverzekeraar VGZ gaat in samenwerking met Maastricht UMC grootschalig medicijnen tegen longziekten inkopen. Ze gaan samen een selectie van geneesmiddelen maken voor de behandeling van de longziekten astma en copd. Van de ruim honderd middelen zullen er hooguit dertig overblijven. De farmaceuten moeten biedingen doen in een veiling die wordt uitgeschreven door VGZ. Dit moet een besparing opleveren van 100 miljoen euro.

Het is voor het eerst in Nederland dat medicijnen op deze manier worden geselecteerd en ingekocht door een verzekeraar, schrijft de Volkskrant. Volgens VGZ en de artsen kan de prijs van medicijnen met tientallen procenten omlaag.

100 miljoen
De nieuwe inkoopstrategie zal alleen in Maastricht al gauw een ton schelen. VGZ staat te trappelen om het project ook landelijk toe te passen. In heel Nederland lijden een miljoen mensen aan astma of copd en wordt een half miljard euro besteed aan medicijnen voor deze kwalen. Als alle verzekeraars dezelfde truc zouden toepassen, zou dat 100 miljoen euro kunnen uitsparen.

Macht farmaceuten
“De farmaceuten hebben nog heel veel macht”, stelt de woordvoerder van verzekeraar VGZ. “Met hun marketing kunnen ze artsen sturen. Je ziet dat aan het voorschrijfgedrag. In het ene ziekenhuis kiezen ze massaal voor AstraZeneca, in het andere ziekenhuis voor Chiesi. Farmaceuten proberen bij ziekenhuizen ‘in de pen’ te komen. Als een ziekenhuis een bepaald middel voorschrijft, zullen de patiënten dat middel willen en dan schrijven huisartsen het ook voor. Daarom krijgen ziekenhuizen het vaak voor heel lage prijzen. Soms krijgen ze onderzoeksgeld toegestopt, als ze maar een bepaald middel willen voorschrijven.”

Tender
De volgende stap is een tender van VGZ. “Dat wordt een feest”, denkt longarts Geertjan Wesseling van Maastricht UMC. Wesseling verwacht dat aanbieders tientallen procenten zullen zakken in prijs, om toch nog verkocht te kunnen worden in Maastricht.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres