Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Grootbedrijven betalen te laat

Nederlandse grootbedrijven zijn niet bepaald betrouwbaar als het aankomt op het tijdig betalen van de rekening. Niet eens de helft van de grootbedrijven betaalt vrijwel alle (80 tot 100%) binnenkomende facturen keurig op tijd.

Eén op de zeven grootbedrijven betaalt zelfs meer dan de helft van de rekeningen te laat. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek door DirectResearch in opdracht van ICreative onder meer dan 200 finance- en inkoopprofessionals bij Nederlandse grootbedrijven.  

Het onderzoeksbureau onderzocht hoe grootbedrijven hun purchase-to-pay-proces momenteel hebben ingericht en in welke mate dit is geautomatiseerd. Daaruit werd duidelijk dat er nog veel te winnen valt qua automatisering, vooral op het gebied van factuurverwerking. Slechts 1 procent van de grootbedrijven ontvangt en verwerkt namelijk alle facturen volledig automatisch.  

Belangrijkste oorzaak

De financials en inkopers werden ook gevraagd naar de belangrijkste oorzaak van het te laat betalen. In de meeste gevallen komt dit doordat goedkeuring van de facturen te lang duurt. Bij veel grootbedrijven gebeurt het goedkeuren van facturen namelijk nog handmatig. Ofwel op basis van een workflowsysteem, ofwel op basis van papier of e-mail. Bij een kleine minderheid vindt de goedkeuring reeds geautomatiseerd plaats.  

Daarnaast hebben veel financials last van de grote hoeveelheid correcties die nodig is in het factuurverwerkingsproces. De cash policy is slechts in een klein deel van de gevallen reden voor vertraging.  

Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van ICreative. Zij ondervroegen 214 finance- en inkoopprofessionals van bedrijven in Nederland met meer dan 500 fte. Het volledige trendrapport ‘Digitale transformatie Finance en Inkoop’ is gratis beschikbaar op de website van ICreative.  

ICreative levert purchase-to-pay en e-facturatie-oplossingen aan ambitieuze ondernemingen, instellingen en overheden. Deze oplossingen vergroten de controle op bedrijfsuitgaven en verkleinen de complexiteit van inkoop en factuurverwerking. 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'