Magnifying glass Close

Grondstofprijzen blijven stijgen en drukken economie

Nestle, de grootste voedselproducent ter wereld, verwacht dat de grondstofprijzen blijven stijgen. De Franse president Nicolas Sarkozy waarschuwde vorige week al voor de gevolgen daarvan, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de bui al in januari zag hangen. Als zij allemaal gelijk hebben, brengt dat de economie mogelijk serieus in gevaar.

“Voor ons is het duidelijk dat de stijgende trend zich doorzet”, aldus Nestlé-topman Paul Bulcke eerder deze week tegenover persbureau Reuters. Hij vindt dit overigens niet per se iets slechts. “Als je het in de context plaatst dat de prijzen van ruwe agrarische producten jarenlang daalden tot het niveau dat het geen interessante activiteit meer was of dat er geen investeringen in onderzoek meer waren.”
Voor het eind van het jaar verwacht Nestle dat de grondstofprijzen met 8 tot 10 procent zullen stijgen. Het Zwitserse voedselconcern verwacht dit jaar 5 tot 6 procent meer te verkopen. Ondanks hogere grondstofprijzen verwacht het bedrijf ook dat de winstmarge hoger zal zijn.

Gevaar wereldeconomie
De Franse president Nicolas Sarkozy gaf vorige week nog te kennen dat de stijgende prijzen van grondstoffen een groot gevaar zijn voor de groei van de wereldeconomie. “De groei wordt nu, direct, bedreigd door toenemende grondstofprijzen”, zo benadrukte de president. Sarkozy riep de G20-landen op om gezamenlijk een plan te bedenken voor duurzame wereldwijde groei.

Toenemende voedselvraag
De Europese Centrale Bank (ECB) liet in januari al weten zich op te maken voor verder stijgende voedselprijzen. Het zou onzeker zijn of de voedselproductie snel genoeg kan groeien om aan de toenemende vraag te voldoen, stelde de bank destijds. De vraag naar voedsel neemt sterk toe door de stijgende inkomens in opkomende landen. Daar consumeert men steeds meer voedsel waar veel grondstoffen voor nodig zijn, zoals vlees, zuivel en vis. Bovendien worden steeds meer gewassen gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.

Voedselprijzen
De ECB waarschuwt dat er “significante onzekerheid” is of de voedselvoorraad op de lange termijn aan de vraag kan voldoen. Het is volgens de bank daarom essentieel dat we de ontwikkeling van voedsel- en grondstoffenprijzen in de gaten houden. Een langdurig hogere inflatie verhoogt de druk op de ECB om verdere prijsstijgingen in te dammen door de rente te verhogen. Dat zou de eurolanden waar de economie nauwelijks groeit zeer slecht uitkomen. Het huidige lage rentetarief van de centrale bank is juist bedoeld om de economische groei aan te jagen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres