Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Grondstoffen onvoldoende hergebruikt”

Een rapport van het Nederlandse Circle Economy stelt dat het hergebruik van grondstoffen wordt vergeten in het klimaatdebat. Volgens de organisatie wordt er op dit moment wereldwijd 92 miljard ton aan grondstoffen verwerkt en wordt slechts 9% daarvan hergebruikt. Als daar geen verandering in komt zou het verbruik van mineralen in 2050 kunnen verdrievoudigen.

Het rapport is gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in Davos, zo meldt het Financieel Dagblad (FD). De opstellers, werkzaam in verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten, stellen dat zeker de bouw met veel materialen werkt die hergebruikt kunnen worden. Die sector gebruikt jaarlijks bovendien 42,4 miljard ton aan materialen en is daarmee verantwoordelijk voor 20% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Biomassa
Circle Economy wil dat er al bij de ontwikkeling van producten rekening moet worden gehouden met hergebruik. Daarnaast zou de verbranding van biomassa voor energie zo veel mogelijk voorkomen moeten worden. Die biomassa zou in plaats daarvan gebruikt moeten worden als grondstof voor nieuwe producten.

Belastingen
Het rapport pleit voorts voor financiële maatregelen die het overmatige gebruik van grondstoffen moeten voorkomen. Zo wil het de belasting op uitstoot verhogen worden, terwijl de belasting op arbeid juist verlaagd wordt. Ook pleit Circle Economy voor het langer en intensiever gebruik van producten. Volgens de organisatie kunnen deelauto’s bijvoorbeeld voor een lagere autoproductie zorgen

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres