Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Grondstoffen inkopen is een vak apart

De prijzen voor kunststoffen zijn erg turbulent. Een beperkt aantal leveranciers zorgt daarnaast voor een scheve machtsverdeling. Wat als deze grondstoffen essentieel zijn voor de bedrijfsvoering? Hoe pak je dan de inkoop aan? Dat vroeg InkopersCafe.nl aan Peter Verkaaik, Global Procurement Director van Wavin, een wereldwijd bedrijf in kunststof leidingsystemen en met een jaarlijkse spend van 750 miljoen euro. Wavin is een dochteronderneming van Mexichem.

“We besteden veel tijd aan de inkoop van kunststoffen, omdat dit een groot gedeelte van de kostprijs is”, vertelt Verkaaik. “Soms kan een verschil van tien euro, op het moment dat je een paar duizend ton inkoopt, direct in de honderdduizenden euro’s lopen. We kopen meer dan 350 duizend ton kunststof per jaar in. Het impact bij dit soort volumes is dus erg groot.”

Maandelijkse onderhandelingen
Over de prijs van de grondstoffen ethyleen en propyleen wordt centraal in Europa elke maand onderhandeld door een aantal grote petrochemische partijen. Wavin maakt geen deel uit van deze Europese onderhandelingen, maar deze vormen wel de basis voor de maandelijkse onderhandelingen die het bedrijf met haar leveranciers voert. “Wij kijken maandelijks naar het aanbod in de markt, beschikbaarheid van materiaal en de prijzen. Als de Europese contractonderhandelingen een tientje duurder sluiten dan de maand ervoor, dan vormt dat de basis voor onze onderhandelingen”, aldus de CPO.

Zes permanente leveranciers
Er zijn ongeveer tien grote leveranciers van kunststoffen in Europa. Met zes van deze leveranciers doet Wavin permanent zaken. “Soms haal je inkoopvolume bij een leverancier weg en soms breng je weer wat terug. Dat is het spel dat gespeeld wordt. Soms heeft de ene leverancier namelijk weer wat meer trek in volume, omdat hij zijn procesinstallatie bezet moet hebben en gaat lager in de prijs. Soms gaan ze echter meer voor de marge.”

Forse aanslag
Dat is het spel, maar dit gaat wel op maandelijkse basis en dat is een forse aanslag op inkoop. “De gesprekken met leveranciers gaan niet elke maand face-to-face, maar het is wel een intensief en tijdrovend proces”, vervolgt Verkaaik. “Elke maand moeten ook de nieuwe prijzen weer naar de operating companies in alle landen waar Wavin zit. De voorraden moeten vervolgens herwaardeerd worden op de nieuwe prijzen. Dat is een immens proces dat elke maand herhaald wordt. Om die reden is inkoop echt een cruciale factor binnen Wavin.”

Waanzinnige prijzen
De lage olieprijs heeft volgens Verkaaik maar weinig invloed op de prijs voor kunststoffen. In Europa worden steeds meer kunststoffabrieken gesloten, waardoor het aanbod steeds verder daalt. “De fabrikanten geven aan dat er te weinig materiaal is, waardoor klanten zoals Wavin steeds harder moeten strijden voor het materiaal dat ze nodig hebben. Op die manier wordt de prijs omhoog gestuwd. Vorig jaar werd de industrie hard geraakt door technische problemen aan de kant van de leveranciers. Door de technische problemen waren er zo weinig materialen beschikbaar, dat er waanzinnige prijzen werden betaald voor kunststoffen.”

Force Majeure
Niet alleen de prijs vormde een probleem. “De meeste leveranciers kondigden in 2015 een force majeure aan. Dat betekent dat als bijvoorbeeld slechts 50% van de capaciteit beschikbaar is, elke klant maar 50% krijgt van waar hij recht op heeft vanuit zijn contract. Stel je voor dat een weg door werkzaamheden opengebroken ligt. Als twee maanden na de opleverdatum de weg nog steeds open ligt en het enige dat de opdrachtnemers nog nodig hebben een paar buizen zijn, kun je je de druk voorstellen. Als een project vertraging oploopt, kan een aannemer boetes verwachten. We praten soms over enorme projecten van tientallen miljoenen euro’s. Dat zijn taferelen die vorig jaar plaatsgevonden hebben. Klanten gaven op een bepaald moment het signaal af dat als dit zo doorgaat ze over willen stappen op alternatieve systemen. Dat is iets dat we over willen brengen op de leveranciers. We zitten met elkaar in een supply chain. Als onze eindklant de vertraging en prijzen niet meer accepteert en op zoek gaat naar alternatieven, snijd je op lange termijn jezelf in de vingers.”

Stabiliteit
De samenwerking met de leveranciers gaat inmiddels gelukkig een heel stuk beter. Verkaaik verwacht dat de verhoudingen in de tweede helft van 2016 weer verder rechtgetrokken worden. “De marges van onze leveranciers zijn nu extreem hoog”, verklaart hij. “De kans dat dit nog verder stijgt, is vrij klein. Daar komt ook bij dat olie op een punt is gekomen dat er weinig fluctuatie meer in zit. We verwachten een iets stabielere situatie de komende tijd.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (3)

Peter Verkaaik 8 november 2016 13:03 uur

Het accepteren van Force Majeure clausules is afhankelijk van de onderhandelingskracht die je hebt als klant. Bij grondstoffen ligt de "power balance" bij de leveranciers. Het niet accepteren van de standaard FM clausule is in veel gevallen een blokkerende factor voor het sluiten van een overeenkomst.

inkoperscafe gebruiker 26 oktober 2016 08:15 uur

Ik herken de situatie van Wavin redelijk wel. Mijn werkgever produceert ongeveer 500 miljoen plantenstekers en - labels die gemaakt zijn van Polystyreen/ Polypropyleen, en daar mag ik "een paar miljoen kilo"plastic voor inkopen. Vraag en aanbod zijn naast de indexen redelijk bepalend. Gisteren met 1 van de spelers nog een mega deal kunnen afsluiten, omdat ze een rustige maand hebben (waardoor ze graag machinedekking kunnen gebruiken en het standaard uurtarief niet hoeven te rekenen). Hoe groot ben jij t.o.v. de producent? Dit zijn partijen die "mega"groot zijn. Force Majeure is een bekend verschijnsel bij de granulaatproducenten. Er is opeens een storing en het opvallende is dat dit tegelijk bij een aantal partijen gebeurt...... De prijzen gaan opeens omhoog en een halfjaar later lees je in de halfjaarcijfers dat deze partijen nog nooit zo goed gedraaid hebben. Kortom: Ken de markt, ken de spelers (en zorg dat je een gunfactor hebt) en ken de indexen die in die markt spelen. En ja, zorg dat je goed kunt schaken!

inkoperscafe gebruiker 25 oktober 2016 13:07 uur

Als je permanent zaken doet met 6 toeleveranciers dan kun je de contactuele condities dicteren. In dit kader moet er dus echt iets aan de hand zijn wil een leverancier een beroep doen op Force Majeure. Ik ben zeer benieuwd om basis waarvan (NB) de meeste leveranciers meenden en beroep te kunnen doen op FM en dat dit ook nog eens door Wavin als zodanig werd geaccepteerd.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.