Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Groene energieleveranciers niet altijd duurzaam

Uit het rapport Energiemonitor 2017 van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat 69 procent van de consumenten in 2016 groene stoom afneemt. Dat zou goed nieuws zijn, als de energieleveranciers ook daadwerkelijk groene stroom inkopen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt namelijk dat maar een klein deel van de Nederlandse energie groen is.

Groene stroom wordt opgewekt met duurzame energiebronnen als zon, wind, water en biomassa. Van alle stroom die in Nederland uit de stopcontacten komt, is maar 12,5 procent groen ingekocht. Dat blijkt uit cijfers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Toch krijgt 44 procent van de stroomleveranciers het etiket ‘groen’.

Garanties van Oorsprong
Dit komt door de zogenoemde Garanties van Oorsprong. Dat zijn elektronische certificaten die producenten van groene energie bij de nationale overheden kunnen inkopen en als ‘groene stroom’ door kunnen verkopen aan hun klanten. Door 3,5 van die certificaten te kopen, kan een leverancier een gemiddeld huishouden voorzien van ‘groene’ energie. Zo’n certificaat kost tussen de 1 en 14 euro. De leverancier blijft daarnaast nog gewoon fysieke elektriciteit kopen voor de laagste prijs op de markt.

Marketinginstrument
In theorie zou het inkopen van groencertificaten de productie van groene stroom moeten stimuleren. In de praktijk is dat echter niet het geval. Het werkt vooral als een slim marketinginstrument voor de energieleveranciers, vindt Jaap Janssen, onderzoeker bij het Brusselse Centre for European Policy Studies (CEPS). Zo krijgen afgeschreven Noorse of Italiaanse waterkrachtcentrales nog altijd groencertificaten, terwijl ze door die certificaten niet meer groene stroom gaan produceren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres