Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Groei inkoopmanagersindex stagneert

Na 2,5 onafgebroken groei van de Nederlandse industrie, lijkt het er nu op dat er weer een daling is ingezet. In december kwam de NEVI PMI nog uit op een waarde van 53.4, in januari was deze gedaald naar 52.4. Toch betekent de waarde van meer dan 50 dat er nog groei zit in de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van de maand ervoor.

“Het economisch beeld is nog steeds gunstig te noemen”, reageert Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven. “Aanhoudende binnenlandse vraag en export zorgen voor volle orderportefeuilles, een goede productiebezetting en een lichte toename van de werkgelegenheid. De scherpe verkoopprijzen, gevoed door lagere inkoopprijzen voor staal, olie en halffabrikaten, dragen aan dit beeld bij.”

Index Europa
De maandelijkse peiling van onderzoeksbureau Markit onder inkoopmanagers in Europese landen is eveneens gedaald. Daarbij is de index van 54,3 in december, naar 53,5 in januari gezakt. Analisten hadden ingezet op een veel beperktere daling. “De afname van de groei aan het begin van 2016 is een teleurstelling”, stelt hoofdeconoom Chris Williamson in een toelichting. “Maar met het oog op de onzekerheid op de financiële markten, is het geen verrassing.” Uit de cijfers van Markit blijkt dat vooral de industrie de index drukt. De dienstensector hield zich staande.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres