Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Groei Europese economie nadert nulpunt

Voor de derde maand achter elkaar lijkt de economie van de eurozone in november nauwelijks meer te zijn gegroeid. Zo blijkt uit een afname van de inkoopmanagersindex PMI van Bureau IHS Markit van 50,6 in oktober naar 50,3. Het gaat om een tweemaandelijks dieptepunt. Wel wijst een score boven de 50 nog op een toename van activiteiten. Hierbij is Frankrijk een positieve uitschieter onder de grote eurolanden, omdat de industrie en dienstensector er nog steeds groeien. Zo meldt FD.nl.

Dienstensector

De Europese aandelenbeurzen reageerden vrijdag toch positief op de cijfers die volgens persbureau Bloomberg meevielen. De industrie van de eurozone is mogelijk veerkrachtiger dan verwacht. Wel hebben tegenvallende industriële activiteiten een negatieve invloed op de dienstensector. Voor de derde achtereenvolgende maand daalden de orderportefeuilles voor goederen en diensten. Daarnaast bereikte de groei van de werkgelegenheid in de eurozone het laagste niveau in vijf jaar tijd. Door de verslechterde orderpositie zijn bedrijven terughoudend bij het aantrekken van personeel.

Fragiel

De deelindex voor de dienstensector zakte naar het laagste punt in tien maanden. Het ging om een daling van 52,2 in oktober naar 51,5 in november. Daartegenover stond een lichte stijging van de index voor de verwerkende industrie van 46,6 (oktober) naar 47,1. Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit, blijft de economische situatie in de eurozone fragiel. Dit heeft te maken met zorgen over vraaguitval, de internationale handelsspanningen tussen Europa en China, China en de Verenigde Staten en het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres