Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Greenpeace beschuldigt Nederlandse bedrijven van inkoop ‘bloedhout’

Een aantal Nederlandse houtimporteurs bleven zaken doen met het bedrijf van een Braziliaanse houthandelaar, ook nadat deze leverancier was aangeklaagd voor een moordpartij op boeren in het Amazonegebied. Daarvan worden houtimporteurs in een nieuw rapport van Greenpeace beschuldigd. De milieuorganisatie wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen deze handel in ‘bloedhout’.

In april dit jaar reden vier gewapende mannen langs kleine nederzettingen in het Braziliaanse Colniza. Ze martelden de bewoners, waarbij negen van hen kwamen te overlijden. Volgens het rapport is de opdrachtgever voor het bloedbad in Colniza de eigenaar van twee zagerijen. Hij was al eerder beboet vanwege handel in illegaal hout. De man is nu op de vlucht, maar een aantal Nederlandse houtimporteurs kopen nog steeds het ‘bloedhout’ in bij zijn zagerijen.

Illegaal hout
Volgens Greenpeace gaat het hier om de Nederlandse houtimporteurs Van der Sijde Hout, Hoogendoorn Hout, Derlage jr. en Van der Hoek Houthandel. De houtimporteurs mogen, volgens de Europese houtwet, alleen hout op de markt brengen als ze er alles aangedaan hebben om het risico op illegaal hout verwaarloosbaar te maken. Hout is illegaal als het geoogst is in overtreding met de geldende wetgeving in het land van de oogst. Volgens Greenpeace is dat ook het geval met het hout uit Brazilië.

Van der Hoek
Tegenover NOS bevestigt Van der Hoek dat het inderdaad zaken heeft gedaan met de Braziliaanse houthandelaar, maar dat het niet op de hoogte was van de beschuldigingen. Volgens de houtimporteur kochten zij alleen Braziliaans hout in met de juiste documentatie. Van der Hoek ging er dus vanuit dat het hout legaal gekapt was. Na het rapport van Greenpeace is Van der Hoek meteen gestopt met de handel met het Braziliaanse bedrijf. Hoe de andere houthandelaren gereageerd hebben, is niet bekend.

Bloedhout
Van der Hoek heeft wel bezwaar gemaakt tegen de term ‘bloedhout’. Volgens het bedrijf is het nog niet zeker of het hout uit Colniza ook op de markt is gekomen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres