Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Goede Inkoper of Koning Handjeklap?

Nederlanders waren altijd al goed in handelen. Daarom worden Nederlandse inkopers helemaal blij van onderhandelen. Lekker met een leverancier om tafel, aan de slag over de prijs en het product. Om het beste eruit te slepen. Dus wat heeft u nodig om een betere onderhandelaar te worden en nog meer uit de onderhandeling te halen? Ik ben ervan overtuigd dat we meer met benchmarking kunnen doen.

Cost based
Kostenberekening met grondstoffen. En dan een redelijke (niet te hoge) marge inschatten. Dat alles tezamen maakt de laagst mogelijke prijs. Dus wat gebruikt u om u goed voor te bereiden? Er is van alles. Zo is er leuke benchmark tooling beschikbaar, die grondstoffenprijs + arbeid + logistieke kosten + marge voor u uitrekent, waardoor u altijd de beste prijs kunt inschatten voordat u de onderhandelingen start.

Value based
Nu wordt het veel moeilijker. Weliswaar kunt u de kosten bepalen, maar die zeggen nu niet zoveel. Omdat u een inschatting moet maken van de waarde van onder andere de branding die erachter zit. Want een top brand artikel vertegenwoordigt nu eenmaal een andere waarde dan een artikel van een niet nader te noemen merk. Hoe doe je dit, en vooral: wat gebruik je aan tooling om een betere inschatting te maken en ook deze vorm van onderhandelen voor uzelf zo succesvol mogelijk te maken? Ik denk dat ook hier benchmarking cruciaal is.

Een waargebeurd voorbeeld:
Mobiele telefonie binnen een bedrijf van 2500 medewerkers. Nog geen 4 jaar geleden was het binnen dit bedrijf heel gebruikelijk om zo’n €35,– per medewerker te betalen voor 100 belminuten per gebruiker en 1GB mobiel netwerkgebruik.

Twee jaar geleden is het contract opnieuw onderhandeld. Aanleiding: stijgende prijzen. Dus de betreffende inkoper ging aan de slag. Deze inkoper was thuis altijd in de weer met de nieuwste aanbiedingen op gebied van mobiele telefonie. Hij had vaak als eerste de nieuwste telefoons met het beste abonnement. Hij wist dus echt heus wel wat hij kon verwachten van een abonnement. En wat de prijsranges waren. Hij wist dat hij een prima deal in het verschiet had liggen.

Hij ging lekker onderhandelen en wist het abonnement uit te breiden van 100 belminuten naar voor onbeperkt bellen voor een prijs van €28,– per medewerker! Super toch? Maar helaas. Hij kon de klus niet geheel afronden. Want deze inkoper vond een leuke andere baan buiten dit bedrijf.

En dat was maar goed ook.

De inkoper die in zijn plaats kwam, pakte het iets anders aan. Hij voerde eerst een benchmark uit over de mobiele abonnementen van een aantal bedrijven. Zo kwam hij erachter dat andere bedrijven waren die een abonnement hadden voor €8,– per medewerker. Dat was wel voor meer dan 10.000 medewerkers. Voor onbeperkt bellen, met 2GB mobiele data. Er was ineens veel onderhandelingsruimte.

Want waarom €28,– betalen als €8,– ook in het verschiet lag?

Natuurlijk kwam er ook hier een fikse onderhandeling. De telefoonmaatschappij die eerst met €28,– was gekomen was in eerste instantie moeilijk te overtuigen. Maar de benchmark gegevens logen er niet om. Uiteindelijk zijn bedrijf en telefoonmaatschappij uitgekomen op €15,– per medewerker. Voor onbeperkt bellen (voorheen 100 belminuten) en onbeperkt datagebruik (voorheen 1GB).

Benchmarking is king. Gebruik het ook eens voor producten waarvan je denkt dat je alles al weet.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (3)

inkoperscafe gebruiker 25 oktober 2018 13:42 uur

Beste Merel, Dit is de spijker op z'n kop!! Zelf benchmark ik al jaren transporttarieven voor diverse bedrijven en als je inderdaad ziet wat ook hier voor verschillen in zitten is dat zeker significant! Ook herken ik in jouw verhaal helemaal hoe iemand zijn voordeel kan halen uit een goede benchmark. Ik heb er voor de transporttarieven een service van gemaakt, waar momenteel 100 verlandende partijen gebruik van maken.

inkoperscafe gebruiker 23 oktober 2018 11:32 uur

p.s. ik ga dit stuk op linkedin plaatsen. Het spreekt me aan en stipt een belangrijk punt aan! Bedankt

inkoperscafe gebruiker 23 oktober 2018 11:31 uur

Wat een goed verhaal Merel, wij worden regelmatig gevraagd om telecom in te kopen. En het is verbazend hoe on-transparant deze wereld is. Een beetje korting of de beste prijs is een wereld van verschil. Hoe naïef is het om van je telecom maatschappij te verwachten dat ze je een goed advies met goede prijs zullen leveren. Dat is een simpel conflict of interests. Wat ook opvalt, hoe groter de klant hoe slechter de afspraken.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.