Magnifying glass Close

Gezamenlijke inkoopactie geen oneerlijke concurrentie

Gemeenten bieden hun burgers collectieve kortingen op de aanschaf van zonnepanelen. Oneerlijke concurrentie, vinden installateurs en aanbieders van zonnepanelen. De gemeente Heerhugowaard is het oneens met die kritiek.

Zonnepanelen zijn duur in de aanschaf, dus bieden gemeenten burgers nu de helpende hand. Burgers krijgen bij aanschaf van zonnepanelen korting via de gemeente. Dit resulteert in een forse omzetstijging bij de leveranciers van de zonnepanelen. Veel bedrijven in de zonne-energie branche zien het als oneerlijke concurrentie, maar de gemeente Heerhugowaard, een van de deelnemende gemeenten in het samenwerkingsverband SamenZonneEnergie, verdedigt het samenwerkingsverband.

Van kwaliteit naar prijs
Installateurs en aanbieders van zonnepanelen zien de inkoopactie van de samenwerkende gemeenten als oneerlijke concurrentie. Volgens de bedrijven in de zonne-energie branche wordt door middel van het samenwerkingsverband de focus verschoven van kwaliteit naar prijs. Vijfhonderd ondernemers hebben inmiddels een petitie ondertekend, waarin zij spreken van een ongelijk speelveld en marktverstoring door de overheid.

Verzet gemeenten
Volgens de deelnemende gemeenten is het juist alleen maar goed dat er een inkoopsamenwerking is op het gebied van zonnepanelen en zou er geen sprake zijn van oneerlijke concurrentie. De actie leidt namelijk ook buiten de veiling om tot meer omzet. Zo is het aantal zonnepanelen in de deelnemende gemeenten in Noord-Holland nog altijd hoger als men de collectieve inkoop buiten beschouwing laat. De burgers kunnen immers zelf kiezen of zij al dan niet deelnemen aan de collectieve inkoopsamenwerking. Bovendien levert het de veiling volgens de deelnemende gemeenten een kwalitatief goed aanbod tegen een gunstige prijs. Door collectieve gemeentelijke inkoopacties zijn er in Nederland al ruim 60.000 zonnepanelen geveild.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres