Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gezamenlijke inkoop supermarkten negatief voor leveranciers

Europese supermarktorganisaties werken samen in internationale inkoopverenigingen. Ze hopen zo hun inkoopmacht te versterken. Deze inkoopsamenwerkingen kunnen, volgens Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), negatieve consequenties hebben voor aanbieders en boeren. Dit meldt Foodholland.nl.

De supermarktorganisaties als Kaufland, Metro, Ahold Delhaize en Edeka richten zich met de samenwerking vooral op de inkoop van producten voor hun huismerken zoals pasta, tomaten in blik, olijfolie en vruchtensappen. Het belangrijkste doel van de samenwerking is om kortingen te bedingen bij hun aanbieders. In totaal gaat het om een consumentenomzet van 178 miljard euro per jaar. De producten worden op grote schaal ingekocht en zijn vrij onafhankelijk van consumentenvoorkeuren in verschillende landen. Volgens Gisela ten Kate van SOMO hebben de kortingen die supermarktorganisaties via de inkoopsamenwerkingen bedingen verschillende negatieve effecten op producenten van voedingsmiddelen en boeren.

Sterke onderhandelingspositie
De inkooporganisaties zijn in staat gedetailleerde informatie te vragen over prijzen en productieprocessen. Daardoor kunnen ze opereren vanuit een sterke onderhandelingspositie. Op dit moment is de Europese wetgeving rond mededinging te veel gericht op lage prijzen voor de consument en wordt er onvoldoende rekening gehouden met onevenwichtige machtsverhoudingen in de aanvoerketen. Ten Kate vindt dat Europese beleidsmakers daar meer aandacht aan moeten geven.

Bang om klanten te verliezen
Volgens Ten Kate was dit een lastig thema om te onderzoeken. De meeste aanbieders wilden niets vertellen over hoe de onderhandelingen met de inkoopverenigingen van supermarkten verlopen. De bedrijven waren bang om hun klanten te verliezen. Toch kan men uit het onderzoek concluderen dat de supermarken via de inkoopverenigingen hun marges ten koste van de leveranciers weten te vergroten. Hierdoor gaat de onderhandelingspositie van de leverancier achteruit.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres