Magnifying glass Close

Generatie Uitzichtloos? / Waar liggen je kansen nog als jonge inkoper?

Je komt binnenkort de arbeidsmarkt op of bent al een jaartje (of twee) aan de slag maar wilt een overstap maken en je verbeteren …. waar vind je dan die nieuwe doorgroei positie binnen inkoop? Als je de krantenkoppen leest en de nieuwsprogramma’s volgt, dan wordt je er als jonge cq. instromende inkoper momenteel in ieder geval niet veel vrolijker op!

De (jeugd)werkloosheid stijgt, de economische vooruitzichten zijn ronduit somber, het aantal vacatures neemt af, vaste contracten worden nauwelijks meer gegeven,….. kortom alleen maar malaise. Is het dan allemaal zo uitzichtloos? Het antwoord is NEE, uiteraard niet! Je bent jong, hebt nog een heel (werkzaam) leven voor je, hebt geen hoge drukkende vaste kosten, je hebt uiteraard een goede opleiding, bent relatief  “goedkoop” op de arbeidsmarkt en je weet dat de vaak negatieve beeldvorming over generatie Y en Einstein zwaar overdreven is.

Maar waar liggen dan die kansen? Uiteraard zal de vergrijzing in Nederland zorgen voor een vervangingsvraag. Maar ja, deze gaat pas echt goed op gang komen in de jaren na 2015. Voor nu heb je daar weinig aan. Ik denk zelf eerder aan het (grotere) MKB en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Om met het MKB te beginnen: deze vertegenwoordigt een veel grotere hap van het aantal banen in Nederland als het grootbedrijf. En over het algemeen genomen zijn de arbeidsvoorwaarden helemaal niet slecht te noemen. Toegegeven, het komt bij je vrienden lang niet zo “sexy” over als werken bij Shell, DSM of Unilever maar het gaat uiteindelijk om andere zaken. Het gaat om wat je er kan leren, welke verantwoordelijkheden je er krijgt, welke deuren die leercurve in de toekomst voor je opent en –last but not least- dat je relevante werkervaring opdoet en een goede financiele basis voor de toekomst legt. Waar je wel op moet letten: welke verantwoordelijkheid krijg je en welke ondersteuning vanuit het bedrijf in je eigen ontwikkeling (cursussen, trainingen, leergangen, coaching). Je moet uiteraard wel kansrijk blijven op de arbeidsmarkt!

Een nog veel grotere kans biedt de flexibilisering van de arbeidsmarkt. In zowel bedrijfsleven als overheid neemt het aantal vaste aanstellingen af ten gunste van het inhuren van flexibele krachten. Ondanks deze overduidelijk groeiende trend is er echter binnen inkoop nauwelijks een ZZP-er te vinden onder de 40 jaar …..  Het gemiddelde profiel van de inkoop ZZP-er is: tussen de 40 en 60 jaar, man, HBO opleiding, woonachtig in de Randstad. En dat heeft dus niets te maken met de marktvraag, want die is overweldigend en groeit dus gestaag.

Staren jonge inkopers zich dan blind op een maatschappelijke carriere? Kennen ze de weg niet in ZZP-land? Zoeken ze zekerheid? Ik denk dat het een combinatie hiervan is. Ik merk in de praktijk dat de jongere inkoper zoekt naar een omgeving waarin hij/zij kan leren, waar gezorgd wordt voor verdere ontplooiing (cursussen, trainingen, enz.) en waar men zich niet druk hoeft te maken over de volgende baan. Dat verklaart ook het model waarbij organisaties “jonkies” in dienst nemen en ze detacheren bij hun klanten. In feite zijn de “roulerende traineeships” waarbij jongere werknemers 1 a 2 jaren tussen bedrijven worden gerouleerd “om te leren” op dezelfde leest gestoeld. Deze modellen teren allemaal op de onzekerheid, onwetendheid en naïviteit van de jonge(re) inkopers.

En hier biedt zich de enorme kans aan voor de jonge inkoper: word ZZP-er! Trainingen en cursussen kun je gemakkelijk zelf organiseren. Daar ben je slim genoeg voor en moet je zeker wel doen. Je verdient bovendien veel beter en je behoudt je flexibiliteit. En de meest belangrijke reden: de marktbehoefte is groot! Het enige wat je nodig hebt is een klankbordgroep en de kennis hoe je aan een (volgende) opdracht komt. Daarvoor hoef je dus niet in vaste dienst te treden bij bijv. een grote detacheerder. Er zijn ook zat gespecialiseerde bemiddelingsbureaus die je graag willen begeleiden en coachen in je ZZP-carriere.

Kortom, staar je niet blind op een vaste aanstelling bij een multinational. De tijden zijn veranderd. Kijk ook naar het (grotere) MKB en dan vooral naar wat men je qua ontwikkeling en begeleiding kan bieden. En overweeg ook eens om een heel ander pad in te slaan: de vraag is niet óf maar wanneer de jonge inkopers de voordelen van het ZZP-schap ontdekken. De kansen liggen dus nog altijd voor het oprapen!

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres