Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten kopen weer grond

Voor het eerst sinds de crisis lijken gemeenten weer actief grondbeleid te voeren. Het vierde kwartaal van 2017 toonde een sterke stijging van het aantal gemeentelijke grondinvesteringen in vergelijking met de rest van het jaar. Kijkend naar de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat deze investeringen gemeenten ook steeds meer opleveren. Dit blijkt uit een inventarisatie van Willem Korthas Altes, hoogleraar aan de TU Delft.

Ondanks de mooie cijfers maakt Altes duidelijk dat de toppen van voor de crisis nog lang niet behaald zijn. In 2017 kochten gemeenten samen voor 147 miljoen euro aan grond. Dat is een schijntje in vergelijking 2010 toen zij hier bijna 850 miljoen euro aan besteedden. Dit verschil is volgens de hoogleraar deels te wijten aan nieuwe duurzaamheidsregels die gemeenten dwingen om binnen bestaande contouren te bouwen. Het heeft dan minder zin om grote gebieden te kopen. Altes verwacht dan ook dat gemeenten voorlopig terughoudend zullen blijven.

Nieuwe lichting

Andere deskundigen zijn wat optimistischer en zien een duidelijkere opgaande lijn. Eric Berkelmans, directeur van Metafoor Ruimtelijke Ordening stelt bijvoorbeeld dat de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe lichting bestuurders hebben opgeleverd die niet de verliezen uit de crisisjaren met zich meedragen.. Dat geeft ze volgens Berkelmans een ander perspectief, waardoor ze bereid zullen zijn zich meer te roeren op de grondmarkt.

Woningbouw

Deloitte-partner Frank ten Have voegt hier aan toe dat plannen die in de crisisjaren in de ijskast zijn gezet daar nu weer uit worden gehaald. Zeker woningbouwplannen in gebieden waar de druk hoog is profiteren daar van. Deze trend is nog niet zichtbaar in gemeentelijke nota’s grondbeleid, maar die lopen volgens ten Have altijd wat achter op de actualiteit.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres