Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeente moet ook opdrachten voor sociale werkplaatsen aanbesteden

In de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn die per 1 januari 2006 wordt verwacht. is niet toegestaan dat een gemeente vooraf mag onderhandelen met ??n sociale werkplaats. Een toekomstige opdracht zal dus ook binnen de groep van werkplaatsen in concurrentie moeten worden aanbesteed.

Bij het uitvoeren van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) dient hier altijd rekening mee gehouden te worden. Veelal zijn diensten als schoonmaakwerkzaamheden en plantsoenonderhoud al jaren verankerd in samenwerkingsovereenkomsten tussen gemeente en sw-bedrijven. Als de sociale werkplaats wordt aangemerkt als dienstonderdeel van de gemeente is er geen probleem. Het is dan in feite de gemeente zelf die bepaalde opdrachten uitvoert. De meeste werkvoorzieningschappen zijn echter zelfstandig en dienen als zodanig dus te concurreren met anere marktpartijen. Het winnen van een aanbesteding is voor sociale werkplaatsen erg lastig. Alleen al op basis van de prijs zullen zij het vaak afleggen tegen reguliere partijen. Het voorbehouden van opdrachten aan sociale werkplaatsen biedt hier mogelijk een oplossing. Het is echter onzeker of het ministerie van Economische Zaken deze optionele richtlijnbepaling zal gaan overnemen in de Nederlandse omzettingswet.

Bron: staatscourant

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres