Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geen minimumprijs voor melkpoeder

De lidstaten van de Europese Unie (EU) gaan de magere melkpoeder in 2018 niet meer inkopen tegen een vaste interventieprijs. De EU heeft daardoor minder controle over de prijs en hoopt zo een prijsdaling te voorkomen en de markt te stabiliseren. Als de EU wel wil ingrijpen, dan moet het overgaan tot een aanbesteding waarbij per keer bepaald wordt welke prijs wordt geboden. Dat meldt FoodHolland.

De EU is bang dat de melkprijs heel erg onder druk komt te staan. In 2015 werd namelijk de melkquota afgeschaft, waardoor veehouders meer melk gingen produceren. Daardoor daalde de prijs van melk. Als reactie daarop werd een regeling bedacht waarmee lidstaten een deel van het overschot aan melk van hun boeren op konden kopen tegen een vastgestelde prijs. Deze melk wordt in poedervorm bewaard. Die poeder kan tegen een vaste prijs per ton worden verkocht, zodra de markt zich voldoende hersteld heeft, bepaalde de Europese Commissie.

Te hoge prijs
Deze regeling werd veel gebruikt, waardoor de voorraad melkpoeder in 2017 steeg naar bijna 400.000 ton. De verkoop van de poeder verloopt moeizaam. Volgens de handelaren is de vaste prijs van 1.400 euro per ton te hoog, terwijl deze prijs al zo’n 260 euro per ton onder de marktprijs van melkpoeder ligt.

Aangepaste regeling
Door de te hoge prijs voor melkpoeder, wordt er weinig verkocht en blijft de voorraad hoog. Hierdoor kan de prijs voor melkpoeder onder druk komen te staan. Daarom heeft de EU nu besloten de regeling zo aan te passen dat de inkoopregeling tegen een vaste prijs niet meer automatisch in werking treedt.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres