Magnifying glass Close

Geen garanties in nieuw standaardcontract ICT

Gedoe rond het nieuwe standaardcontract van branchevereniging Nederland ICT. Volgens critici slaan de voorwaarden door in eenzijdig belang voor de leverancier.[slide]

De branchevereniging kwam vorige maand met nieuwe voorwaarden, die het standaardcontract uit 2009 vervangen. ICT-advocaat Mark Jansen van Dirkzwager waarschuwt tegenover Computerworld dat afnemers en inkopers hiermee moeten uitkijken. “Voor afnemers geldt dat deze voorwaarden volstrekt niet in uw belang zijn”, stelt Jansen, die verwacht dat er rondom het nieuwe contract veel discussie tussen leveranciers en hun klanten zal ontstaan.

Geen garanties
Inkopers moeten zich er onder meer van bewust zijn dat in het standaardcontract geen garanties over geschiktheid van software voor normaal of beoogd gebruik zijn opgenomen. Ook zijn leveringstermijnen slechts indicatief en kunnen aan afgegeven begrotingen geen rechten en zelfs geen verwachtingen worden ontleend. Ook zijn er in het geval van een wanprestatie nauwelijks mogelijkheden het contract te annuleren of schade te verhalen.

Nederland ICT, dat op de kritiek reageert, geeft ruiterlijk toe dat het om leveranciersvriendelijke voorwaarden gaat. “Daar komen wij open voor uit en dat is ook logisch”, zegt juriste Annechien Sloots. Met veel kritiekpunten is zij het echter niet eens. Veel bepalingen zijn nieuw en er zouden gegronde redenen voor zijn. Zo zijn vertragingen dikwijls het gevolg van wijzigingen die door klanten zelf op het laatste moment doorgegeven worden en is het vaak lastig om garanties te geven.

Leg aparte afspraken vast
Sloots geeft aan het positief te vinden wanneer leverancier en klant zelf afspraken expliciet vastleggen, zoals de functionaliteit van systemen. “Dat is in het belang van beide partijen.” Computerworld destilleert uit de woorden van zowel Jansen als Sloots het impliciete advies om als inkoper vooral aparte afspraken met de leverancier te maken en het standaardcontract niet in ongewijzigde vorm te gebruiken.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres