Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gaan we een nieuw tijdperk van samenwerking op inkoopgebied binnen?

De coronacrisis kan de manier van zaken doen in het supply-chainmanagement fundamenteel veranderen. Een meer coöperatief klimaat voor inkoop- en supply-chain-professionals is wellicht één van de belangrijkste langetermijneffecten van COVID-19. Dit meldt het Britse Supply Management.

Uit een peiling van Supply Management en CIPS blijkt dat 41% van de veranderingen van organisaties in reactie op de crisis zich richt op het behouden van samenwerking op gebieden als inkoop en logistiek. Alleen in het behouden van nieuwe alternatieve leveranciers is populairder (45%). Een inkoper die reageerde, adviseerde het volgende: “Terwijl inkoopprofessionals door COVID-19 met elkaar vechten, is mijn advies om elke gelegenheid om relaties te versterken ten volle te benutten, aangezien tegenover de investeringen die professionals vandaag doen, terugkerende winsten in de toekomst staan.”

Omschakeling productie
Supply Management verwijst naar opmerkelijke prestaties van bedrijven tijdens de crisis, zoals bedrijven op het gebied van auto’s en huishoudelijke apparaten, die de productie omzetten naar het maken van medische ventilatoren. Daarnaast zijn modemerken bijvoorbeeld begonnen met het maken van chirurgische maskers en jassen. De uitdaging van de crisis blijft echter groot volgens de vakwebsite. “Meer dan de helft (52%) van de respondenten op onze enquête had te maken met een leverancier die overmacht verklaarde of had dit zelf verklaard. Bijna de helft (48%) betaalde tot 20% meer voor goederen en diensten. En een overweldigende 69% zei dat de gevolgen erger werden.”

Grotere bedrijven en het mkb
Sam Dawes, directeur van de Consumer and Industrial Products-praktijk bij adviesbureau West Monroe, ziet bij de samenwerking een splitsing tussen grotere bedrijven en het mkb. “We zien dat belangrijke bedrijven samenwerken om voorraden te vinden die essentieel zijn voor de productie van medische goederen, grotendeels vanwege de urgentie van het moment”, vertelt hij. Dit soort gedrag zal volgens Dawes waarschijnlijk niet op dezelfde manier blijven bestaan, zodra bedrijven terugkeren naar het stellen van prioriteiten en concurrentievoordeel in plaats van ‘het grotere goed’. Dawes denkt dat voor kleinere bedrijven economische krimp een diepgaand effect zal hebben. “Er zal consolidatie plaatsvinden, die zich kan manifesteren via fusies en overnames, joint ventures, coöperaties of directe partnerschappen. Als we uit de crisis komen, blijven deze relaties een tijdje bestaan, maar ze zullen waarschijnlijk formaliseren als blijkt dat de organisaties samen beter worden.”

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres