Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

FrieslandCampina probeert melkproductie te remmen

Negen maanden na het afschaffen van het melkquotum kan de Nederlandse zuivelsector de hoeveelheid melk niet meer aan. De productie van melk stijgt zo snel dat het fabrieken niet lukt om alles te verwerken. FrieslandCampina keert nu zelfs bonussen uit aan de duizenden aangesloten melkveehouders als zij voorlopig geen extra melk aanleveren.

Uit een grote enquête van vakblad Boerderij komt naar voren dat een meerderheid van de boeren de premie in zijn zak steekt en minder melk zal aanleveren. Zij leveren de komende zes weken minder melk aan en krijgen daarvoor een bonus van twee euro per honderd liter, dat schrijft het FD.

Meer productie
FrieslandCampina is niet het enige zuivelbedrijf die de toevloed van melk niet meer aankan. Volgens Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en zelf ook melkveehouder die levert aan FrieslandCampina, stuit de sector overal op zijn grenzen. Doordat de melkprijs het afgelopen jaar zo’n 30% is gedaald, zijn veel boeren in financiële problemen gekomen. En dat zet boeren niet aan tot minder, maar juist tot nog meer productie. “Zij moeten wel meer produceren, anders kunnen zij hun betalingsverplichtingen niet nakomen.”

Vrije melkmarkt onderschat
Met grote investeringen in nieuwe fabrieken en uitbreiding van bestaande installaties voor een totaalbedrag van 2 miljard euro, dacht de Nederlandse zuivelindustrie goed voorbereid te zijn op het afschaffen van het melkquotum. Het heeft er echter schijn van dat de grootmachten in de zuivelmarkt, van FrieslandCampina en de Europese Commissie tot de Rabobank, de gevolgen van een vrije melkmarkt hebben onderschat. In hun prognoses groeide de melkproductie dit jaar met zo’n 5%, waarna de groei de komende jaren zou afzwakken. De effecten op de melkprijs zouden beperkt zijn. FrieslandCampina zit nu op een toename van 6,4% en de prijzen zijn ingestort.

Tijdelijke maatregel
De bonus van FrieslandCampina is een tijdelijke maatregel. De zuivelfabrikant hoopt in de eigen melkfabrieken en die van andere zuivelverwerkers half februari weer genoeg capaciteit te hebben om alle melk te verwerken. Tegen die tijd moet ook de nieuwe fabriek in Borculo volledig in bedrijf zijn. Bovendien wordt er afscheid genomen van een aantal Belgische melkleveranciers. “Ik denk niet dat de hoeveelheid melk gaat zakken”, zegt Kees Romijn, voorzitter van werkgeversorganisatie LTO Melkveehouderij. “Richting 2020 zal een paar procent van de koeien weg moeten, vanwege de fosfaatrechten. Met de resterende koeien kun je nog makkelijk 10% meer produceren.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres