Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

FIRA shares!: ‘Inkopers kunnen het verschil maken’

“Inkopers zijn de grootste vervuilers”, stelt Arjan van Weele in de introductie van het seminar FIRA shares!. “Ga maar na”, vervolgt hij. “In de industrie wordt het overgrote deel van de productie uitbesteed. Vaak wordt hier vooral gelet op de kosten. Daarnaast hebben we zulke complexe ketens gebouwd, dat deze een gigantische carbon footprint teweeg brengen. Als er één partij is die hier iets aan kan doen, dan zijn het de inkopers wel.”

FIRA shares! was een dag vol MVI-inspiratie, met inhoudelijke sprekers zoals Jacques Schramm, internationale voorzitter van de commissie ISO 20400, Ruud Scheerder, portfoliomanager inkoop facilitair bij IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en Ilse van Andel, sustainability officer procurement bij Eneco en nog vele anderen. Met verschillende voorbeelden gaven zij aan dat duurzaam inkopen een succes kan zijn op verschillende vlakken en voor verschillende stakeholders.

MVI in praktijk
Ilse van Andel vertelt tijdens het seminar onder andere hoe zij binnen en buiten Eneco werkt aan duurzaamheid. Intern richt zij zich op het verduurzamen van catering, afval en energie, maar ook buiten de organisatie brengt Eneco verandering teweeg. Een van de voorbeelden die Van Andel noemt is de uitdaging die Eneco is aangegaan met NS om voor 2018 alle treinen op groene stroom te laten rijden. Hiervoor laat Eneco nieuwe windparken bouwen, om er zo voor te zorgen dat andere bedrijven door de doelstelling van NS niet minder groene stroom geleverd krijgen.

Drijfveren
Mooi voorbeeld, maar hoe krijg je zo’n verandering binnen de organisatie teweeg? “Alle stakeholders binnen je bedrijf zijn mensen. En mensen hebben drijfveren”, vervolgt Lex de Bruijn, oprichter van FIRA. “Als je met MVI wilt starten, kan het verstandig zijn om eerst in kaart te brengen wie je stakeholders zijn en wat zij belangrijk vinden. Een stakeholder die financieel gedreven is, vindt grondstofbesparing waarschijnlijk interessant, want dit bespaart tevens geld. Heb je een collega die risicogedreven is, dan kun je kijken of er in de keten gebruik wordt gemaakt van kinderhandjes. Het in kaart brengen van drijfveren helpt bij het effectief communiceren van je doel.”

ISO20400
Om bedrijven met een duurzaamheidswens te ondersteunen zijn bedrijven uit 52 landen bij elkaar gaan zitten om een nieuwe standaard te ontwikkelen. Dit is ISO 20400 geworden, waarbij onder andere de Nederlandse bedrijven FIRA en NEVI betrokken zijn geweest. “It’s ISO 26000 made operational for procurement”, vertelt Fransman Jacques Schramm, voorzitter van de commissie. ISO 20400 bevat praktische handvatten voor publieke en private organisaties om hun inkoopproces maatschappelijk verantwoord in te richten en te koppelen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de opdrachtgever.

Quickscan
Uit de Quickscan van FIRA, naar aanleiding van de lancering van de ISO 20400, blijkt dat inkopers met de mvi-reis begonnen zijn, maar nog een lange weg te gaan hebben. De enquête onder 46 organisaties levert het inzicht dat inkopers gemiddeld een 2 op de schaal van 5 scoren als het gaat om duurzaamheid. De Quickscan kan nog steeds ingevuld worden.
“De tijd van sociaal wenselijke antwoorden is voorbij, het is tijd voor de volgende stap”, concludeert Lex de Bruijn.

Bekijk hier het filmpje van de dag en hier de presentaties.

FIRA is premium partner van InkopersCafe.nl en AanbestedingsCafe.nl

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres