Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Financieel risico leverancier 'grootste bedreiging voor toeleveringsketens'

Volgens een onderzoeksrapport kwam het financiële risico van leveranciers terug in bijna de helft (48 procent) van alle risicogebeurtenissen die in 2020 werden geregistreerd. Volgens opsteller Riskmethods, dat meer dan 740.000 risico-objecten wereldwijd bewaakt, is de financiële stabiliteit van leveranciers de grootste risicocategorie waarmee wereldwijde toeleveringsketens worden geconfronteerd. Dit valt te lezen op de site van het Britse Supply Management.

Het financiële risico is gegroeid van 41 procent van het totale risico in december 2019 tot bijna 52 procent tijdens de piek van de pandemie begin 2020. Het risicorapport 2021 van Riskmethod geeft aan dat verschillende belangrijke indicatoren van de financiële instabiliteit van leveranciers in de tweede helft van 2020 gestaag toenamen. Het ging onder andere om eigendomsstructuur (46 procent) en problemen met een product of dienst (46 procent). Overmachtclaims, waarbij een bedrijf zegt dat overmacht het nakomen van contracten verhinderde, stegen in 2020 met 124 procent.

Risico-indicatoren
De belangrijkste risico-indicatoren zijn omzet- en groeivooruitzichten, die in totaal 25 procent van de waarschuwingen vormen, gevolgd door eigendomsstructuur (vijftien procent). De stabiliteit van de werknemers komt op de derde plaats met twaalf procent van alle waarschuwingen. Boetes voor zakenpartners (zeven procent) en risico- en veldproblemen (vijf procent) maken de top vijf compleet. Ook uitbraken van pandemieën bereikten de top 10 met vier procent van alle waarschuwingen in 2020. Verder benadrukken de onderzoekers dat de COVID-19-pandemie centraal stond en alle andere risicogebeurtenissen overschaduwde in 2020. Andere vormen van risico, waaronder financiële gezondheid, cyber, compliance, door de mens veroorzaakte en natuurlijke gevaren, blijven echter bestaan.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.