Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Farmaceut verlaagt productie vanwege hoge energieprijzen

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf Centrient Pharmaceuticals heeft vanwege de hoge energiekosten de productie van een essentieel ingrediënt voor antibiotica met ruim 10% verlaagd. Volgens CFO Ronald Merckx is de productievermindering noodzakelijk, omdat Centrient de hogere kosten maar deels in rekening kan brengen bij afnemers. Dit bericht het FD.

Merckx: “We zijn een energie-intensief bedrijf en worden enorm getroffen door de hoge energieprijzen.” Hij benadrukt dat concurrenten in India en China veel minder last hebben van hoge prijzen, doordat ze daar een gereguleerde energiemarkt kennen en energie er veel goedkoper is. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen waarschuwde eerder in oktober al dat Europa een groot deel van zijn industriële basis dreigt te verliezen door de sterk gestegen gas- en stroomprijzen. Merckx onderstreept dit. “We gaan natuurlijk nadenken over de gevolgen van de hoge energieprijzen op de lange termijn.” Dat kan ervoor zorgen dat Centrient bij nieuwe investeringen eerder kiest voor landen buiten Europa, zoals China en India.

Aanbestedingen draaien teveel om de prijs

Volgens Merckx is het doorberekenen van hogere kosten moeilijk, omdat vrijwel alle Europese landen medicijnen inkopen via aanbestedingen. De laagste prijs is dan doorslaggevend. Daarom proberen Centrient en andere farmaceuten de politiek in Den Haag en andere Europese hoofdsteden er al een tijd van te overtuigen dat ze bij het inkopen van antibiotica niet alleen moeten kijken naar de prijs, maar ook naar de duurzaamheid van het productieproces. Deze lobby was tot nu toe slechts succesvol in Duitsland en een aantal Scandinavische landen. Bovendien is concurrentie op alleen de prijs moeilijk voor Centrient, doordat het bedrijf veel heeft geïnvesteerd in waterzuivering. Op dat gebied is de farmaceut duurder dan zijn Chinese of Indiase concurrenten.

Bron: FD

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'