Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Failliete ziekenhuizen namen risico met inkoop kankermedicijnen

De failliete IJsselmeerziekenhuizen hebben vanuit Duitsland kankermedicijnen ingekocht die niet werden vergoed door de zorgverzekeraar. Dat leverde een verlies tussen de drie en vijf miljoen euro op, zo blijkt uit berichtgeving van journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). De curatoren van de ziekenhuizen onderzoeken nu deze kwestie en komen met een reactie wanneer er meer duidelijkheid is.

Volgens FTM is het verlies dat de ziekenhuizen hebben geleden op de inkoop van deze medicijnen ongeveer de helft van de totale schuld die ze nu hebben bij de zorgverzekeraars. Hierdoor is het een stuk duidelijker waar het faillissement aan te danken is. Hoewel al langer bekend was dat het slecht ging met de ziekenhuizen, bleef de oorzaak hiervan lang in nevelen gehuld.

Belang
FTM stelt dat 16 maanden lang de schuld bij de verzekeraars maandelijks 167.500 euro toenam, zonder dat het bestuur ingreep. Sterker nog, bestuurslid Loek Winter en directeur Tim Roldaan bleken zelf een belang te hebben in de Duitse leverancier van de kankermedicijnen. In 2012 hadden zij samen met Zytoservice Deutschland, het bedrijf in kwestie, een Nederlandse vestiging opgezet, waar de Duitse zorgleverancier een aandeel van 50% in kreeg. De overige 50% kwam in handen van Argyla, bestuurd door Winter en Roldaan.

ZI-nummer
Roldaan en Winter waren enthousiast over hun samenwerking met Zytoservice en stelden dat deze lagere inkooprijzen opleverde, doordat de ziekenhuizen niet meer zelf de medicijnen hoefden te bereiden. Uit onderzoek van FTM blijkt echter dat de inkooprijzen juist toenamen. De problemen werden in 2017 nog groter; vanaf 1 januari 2017 moeten kankermedicijnen een zogeheten ZI-nummer hebben om gedeclareerd te kunnen worden bij de verzekeraar. Voor de producten van Zytoservice bestond geen verzekeraar, waardoor de ziekenhuizen ze niet vergoed kregen. Desondanks gingen ze wel 16 maanden door met het inkopen ervan tot ze in mei 2018 besloten om over te stappen naar andere medicijnen die wel gedeclareerd konden worden.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 7 november 2018 14:17 uur

Nou, niet alleen met de inkoop van medicijnen maken ze fouten hoor.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres