Magnifying glass Close

Failliete Scapino speelt vals spel met leveranciers

Leveranciers van het failliete Scapino verwijten banken en curatoren van oneerlijk spel. De leveranciers, vooral in het Verre Oosten, zijn volgens betrokkenen te laat en te summier gewaarschuwd. Ze kregen bijvoorbeeld per gewone post een brief in het Nederlands, waardoor een deel te laat is om hun eigendommen terug te vorderen.

Door de schimmige communicatie vallen die goederen nu toe aan de boedel van Scapino, waarna de banken die, via hun pandrecht, weer kunnen verkopen. Een deel van de gedupeerde leveranciers dreigt hierdoor om te vallen of fikse schade op te lopen. Het gaat veelal om goederen die op de kade staan of onderweg zijn naar Nederland. Scapino is al eigenaar, met de verplichting om binnen zestig tot negentig dagen te betalen. Door het faillissement van begin januari komt het daar niet van, weet het FD.

Betaling eisen
Deze problemen kunnen ook gevolgen hebben voor de nieuwe eigenaar van Scapino. Gedupeerde leveranciers kunnen van schoenenketen Ziengs, dat op 24 februari Scapino krijgt overgedragen, alsnog betaling eisen voordat ze bereid zijn om opnieuw te leveren.

Maand voorraad
Goederen uit de goederencontainers, die nog niet zijn vrijgegeven, dreigen te laat bij het doorgestarte Scapino binnen te komen. “Er staat een maand voorraad in de haven”, zegt een leverancier tegen de krant. “Dat zijn seizoensgoederen en die raak je straks niet meer kwijt. Dit is dodelijk voor een grootwinkelbedrijf. De curator hoopt hierdoor een gunstige deal af te dwingen, maar ik zie voorlopig alleen verliezers.”

Tegenwerking
De leverancier beklaagt zich daarnaast over de tegenwerking van de curatoren. Eerst moest hij met een advocaat zijn eigendomsvoorbehoud afdwingen. Verder laat de curator de goederen volgens hem op de duurste plekken in de Rotterdamse haven staan, waardoor de kosten oplopen en de waarde van de goederen afneemt. De curatoren geven in een reactie aan dat ze zich niet herkennen in de klachten.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres