Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Facturen vaak nog te laat betaald

Veel Nederlandse bedrijven betalen hun rekeningen nog steeds niet op tijd. Zo geeft 15 procent van de bedrijven aan altijd op tijd te betalen, tegenover een Europees gemiddelde van 28 procent. Veel bedrijven zien de wanbetalingen als een risico voor het bedrijf. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Dit blijkt uit onderzoek naar betalingsgedrag en financiële gezondheid onder het Europese bedrijfsleven, uitgevoerd door het incassobureau Intrum Justitia. Zij ondervroegen ruim 10.400 bedrijven in 29 landen. De oorzaken van wanbetalingen komen vooral door financiële problemen en inefficiënte administratieve systemen bij debiteuren. Ook is er sprake van bewuste vertragingen in betalingen en disputen. Volgens het onderzoek wordt er jaarlijks gemiddeld 2 procent van de niet-betaalde facturen in Europa afgeschreven.

Liquiditeitspositie
Een kwart van de bedrijven in Europa zien de wanbetaling als een risico voor het bedrijf. Vooral de liquiditeitspositie en omzet lopen gevaar. Zeker voor het mkb, waar liquiditeit een grote rol speelt, is het belangrijk dat facturen op tijd betaald worden. Uit onderzoek blijkt dat dit daar ook vaker gebeurd. 28 procent van het mkb geeft namelijk aan altijd op tijd te betalen, terwijl van de multinationals maar 18 procent dat doet

Debiteurenrisico
Toch geeft 88 procent van de bedrijven aan dat zij het debiteurenrisico zien afnemen of stabiliseren. In Nederland geeft zelfs 94 procent dat aan. Wel ziet 60 procent van de Nederlandse ondernemingen de situatie graag verbeteren door middel van wetgeving of vrijwillig initiatief vanuit het bedrijfsleven.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres