Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europese inkooprichtlijnen hebben corruptie mogelijk bevorderd

De toegenomen flexibiliteit in inkoopprocessen vanaf het begin van de coronapandemie heeft mogelijk geleid tot ‘protectionisme en politieke corruptie’ in de Europese Unie (EU), zo blijkt uit onderzoek. Dit bericht het Britse Supply Management.

In het onderzoeksrapport ‘EU Public Procurement Policy While Covid-19: A Turning Point for Legitimate EU Governance?’ staat dat de coronapandemie ‘een keerpunt’ betekende in het EU-aanbestedingsbeleid. In reactie op de pandemie verkortte de EU de deadlines voor openbare en niet-openbare inkoopprocedures en stond ze aanbestedingen zonder publicatie toe, terwijl regeringen zich haastten om snel genoeg medische voorraden en vaccins te krijgen. “Hoewel de veranderingen in aanbestedingen de Europese integratie hebben verbeterd, verhoogt de implementatie ervan in de praktijk het risico op protectionisme en politieke corruptie en kan daarom de legitimiteit van dit beleid ondermijnen”, aldus het rapport. Uit het onderzoek bleek dat het aantal directe contracten dat met slechts één bieder werd gegund, tijdens de pandemie toenam. In Polen was bijvoorbeeld bij meer dan de helft van alle aanbestedingscontracten sprake van slechts één bieder. Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Kroatië, Hongarije, Italië en Slovenië zagen ook hun gebruik van één-bieder-contracten toenemen tijdens de pandemie.

Kanttekeningen bij inkoopbeleid
Brigitte Pircher, onderzoeker en universitair hoofddocent politieke wetenschappen aan de Linnaeus University, die het rapport schreef: “Vooral in Oost- en Zuid-Europa is de trend van individuele bieders bij aanbestedingen de afgelopen 15 jaar sterk toegenomen, net als directe contractering zonder aanbestedingen. Beide zijn indicatoren van corruptie.” Ze benadrukt dat de flexibiliteit van de aanbestedingsregels ertoe heeft geleid dat deze regels in de lidstaten verschillend worden geïmplementeerd, wat resulteert in ‘een steeds gedifferentieerdere beleidsuitvoering’. Een dergelijke differentiatie en ‘verborgen protectionisme’ kunnen ‘schade toebrengen aan de Europese interne markt als geheel’. Ook waarschuwt het rapport dat ‘eenzijdige beslissingen’ over het inkoopbeleid in tijden van economische crisis hebben geleid tot ‘groeiende onvrede over supranationale besluitvorming’. Dat heeft de binnenlandse wens aangewakkerd om ‘de controle terug te nemen’.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'