Magnifying glass Close

Europese inkoopmanagersindex bereikt hoogste punt 2016

De inkoopmanagersindex heeft het hoogste punt van dit jaar bereikt. Het Britse onderzoeksbureau Markit maakt bekend dat de index voor de eurozone van 52,6 in september naar 53,7 in oktober is gestegen. Een waarde boven de 50 duidt op een groei van de activiteiten van bedrijven.

“De eurozone vertoont nieuwe tekenen van leven bij de start van het vierde kwartaal, met de sterkste expansie tot nu toe dit jaar en de belofte dat er nog meer zal volgen”, schrijft FD op basis van een toelichting van Markit.

Stijgende prijzen
Het onderzoeksbureau stelt dat bedrijven zich gedwongen voelen om hogere prijzen door te berekenen als gevolg van de stijgende grondstofprijzen en hogere lonen. Dit zou een teken kunnen zijn dat de inflatie in het eurogebied weer geleidelijk aantrekt. Volgens Markit is het de afgelopen vijf jaar niet veel voorgekomen dat bedrijven zo vaak niet in staat zijn om producten of diensten te leveren. Ook dat is volgens het bureau een teken dat vanwege de groeiende vraag de prijzen kunnen gaan stijgen.

Duitsland en Frankrijk
Markit maakt voor Duitsland en Frankrijk de resultaten over oktober bekend. Duitsland trekt de economie van de Eurozone, met een sterke stijging van 52,8 in september naar 55,1 in oktober. De Franse economie zwakt weer wat af. In oktober daalde de index van 52,7 naar 52,2.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres