Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europese importeerders vrezen handelsoorlog

Donald Trump maakte in maart bekend dat de VS importheffingen van 25% op staal en 10% op aluminium gaat heffen. Voorlopig is de Europese Unie (EU) daarvan vrijgesteld, maar de president heeft laten weten dat het handelsblok vanaf 1 juni haar uitzonderingspositie verliest. EU-bestuurders broeden daarom nu op tegenmaatregelen.

De EU exporteerde vorig jaar voor 6,4 miljard euro aan staal en aluminium naar de VS. In Brussel zit men dan ook niet te wachten op een trans-Atlantische handelsoorlog. Tegelijkertijd heeft de Duitse minister van Financiën Peter Altmaier vorige week laten weten dat de EU in staat is om de VS met gelijke munt terug te betalen. Zo zou het maatregelen kunnen nemen die de import van bepaalde Amerikaanse producten duurder gaat maken.

Compromis

In de media spreken EU-ambtenaren anoniem ook over een andere mogelijkheid. Zij stellen dat er in Brussel wordt nagedacht over een mogelijk tegenvoorstel waarbij de EU in ruil van importquota’s uitgezonderd zou worden van importheffingen. Dat zou betekenen dat het handelsblok economische belangen op de korte termijn boven beleidsprincipes stelt. Bovendien is het nog maar de vraag of de regering-Trump met dit compromis akkoord zou gaan.

Rusland

Ondertussen roert ook de voorzitter van Duitse staalvereniging zich. Hans Jürgen Kerkhoff stelt in een interview met de Neue Osnabruecker Zeitung dat in het eerste kwartaal van 2018 de EU, in vergelijking met een jaar eerder, 138% meer staal uit Rusland en 76% meer staal uit Turkije geeft geïmporteerd. Hij vreest dat de maatregelen van Trump er voor zorgen da staalexporteurs steeds vaker de VS negeren en hun blik op de EU richten. Hij vindt daarom dat de EU moet nadenken over eigen importtarieven om niet overvloed te worden door staal uit externe markten.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres