Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europees Parlement wil eerlijkere inkoopregels

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een serie nieuwe regels die voor eerlijkere handel binnen de voedselketen moeten zorgen. Zo vindt de commissie dat afnemers van bederfelijke producten binnen 30 dagen moeten betalen voor hun ingekochte product. Ook zou binnen 60 dagen voor de afgesproken leveringsdatum een inkooporder voor deze producten niet meer geannuleerd mogen worden.

De verwachting is dat het Europese Parlement volgende week instemt met de nieuwe regels. Dat had al veel eerder kunnen gebeuren, maar het originele voorstel van de commissie was slechts van toepassing op Europese boeren. Het parlement wilde echter dat de regels ook zouden gelden voor voedselproducenten buiten de EU, inclusief multinationals.

Averechts
Tegenover branchemedium Melkvee laat CDA-Europarlementariër Annie Schrijer-Pierik weten dat wanneer bepaalde producenten uitgesloten zouden worden van bescherming, zij extra hard getroffen zouden worden door de nieuwe regels. Het voorstel zou volgens haar dan een averechts effect hebben.

Misbruik
Naast de eerder genoemde regels rondom bederfelijke producten vindt de commissie ook dat producten niet beneden de kostprijs mogen worden verkocht, tenzij beide partijen daar duidelijke afspraken over hebben gemaakt. Inkopers zouden immers geen misbruik mogen maken van de economische afhankelijkheid van hun leveranciers. Daarnaast stelt de commissie dat inkopers vertrouwelijk gedeelde informatie over leveringsafspraken niet mogen misbruiken.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres