Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europees akkoord tegen oneerlijke handelspraktijken

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers zijn het eens geworden over een nieuwe richtlijn die oneerlijke handelspraktijken in de voedseltoeleveringsketens moet voorkomen. Het akkoord moet het onder meer supermarkten lastiger maken om leveranciers onder druk te zetten. Ook versterkt het de positie van telers ten opzichte van grote inkopers.

Het akkoord verbiedt 16 oneerlijke handelspraktijken, waaronder betalingen buiten de gestelde termijn, het eenzijdig wijzigen van contractvoorwaarden van lopende contracten, het dreigen met commerciële represailles wanneer leveranciers hun rechten uitoefenen en het te laat afzeggen van bestellingen. Lidstaten hebben de mogelijkheid om de wetgeving op nationaal niveau verder uit te breiden.

Marktmacht
Volgens branchemedium AGF is onder meer de Belgische winkelfederatie ontevreden over het akkoord. De organisatie denkt dat de grotere marktmacht voor boeren tot hogere prijzen zal leiden en slecht zal zijn voor de consument. Bovendien vreest de federatie de Europese plannen om de richtlijn verder uit te breiden zodat ook multinationals beter beschermd zijn. Voorlopig zijn de nieuwe regels slechts van toepassing op leveranciers met een maximale jaaromzet van 350 miljoen Euro.

Gelijk speelveld
Oxfam-in-Belgie is volgens Belgisch nieuwsplatform De Wereld Morgen juist blij met het akkoord. Het stelt dat deze regelgeving, waar het lang voor gepleit heeft, belangrijk verschil kan maken voor kleine landbouwproducenten. Ook verheugd is VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Volgens hem is een gelijk speelveld cruciaal voor eerlijke handel en is het hoog tijd dat inkopers geen misbruik meer maken van boeren en tuinders.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres