Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europa moet in 2021 import grondstof controleren

Vanaf 2021 moeten grote bedrijven die mineralen als goud, tin, tantaal en wolfraam naar Europa importeren, rapporteren waar die vandaan komen. Deze wet moet ervoor zorgen dat Afrikaanse krijgsheren met handel in dergelijke grondstoffen geen conflicten meer kunnen financieren. Ook wordt hierdoor rekening gehouden met de bevolking in landen als Congo, meldt Radar.

Volgens Europarlementariër Judith Sargentini is dit een mijlpaal op weg naar verantwoorde winning van grondstoffen. De Europese Unie eist van bedrijven dat ze controleren of de grondstoffen die ze importeren geen gewelddadige rebellen of kinderarbeid financieren. Sargentini wilt dat andere grondstoffen als steenkool en kobalt ook onder de wet komen te vallen.

Alleen ruwe grondstof
De lidstaten worden alleen verplicht om Europese bedrijven die ruwe grondstoffen importeren te controleren. De lidstaten wilden namelijk niet dat de wet ook zou gelden voor halffabricaten en onderdelen zoals mobiele telefoons en sieraden. De mineralen kunnen Europa via die weg ongehinderd blijven bereiken.

95 procent
De regels dekken, volgens de Europese Commissie, 95 procent van de import van de vier grondstoffen. De opbrengst die hier uit vrijkomt zal, volgens handelscommissaris Cecilia Malmström, in de toekomst in scholen en ziekenhuizen worden gestoken.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres