Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

EU-wet moet invoer conflictmineralen beperken

Importeurs van tin, tantalium, wolfraam en goud worden verplicht om te controleren of de grondstoffen gewapende conflicten financieren. Met dit voorschrift hoopt de Europese Unie de invoer van de conflictmineralen te beperken. De verplichting geldt niet voor halffabricaten waarin de grondstoffen zijn verwerkt.

Europarlementariër Judith Sagentini (Groenlinks) stelt volgens het FD wel dat eurocommissaris Cecilia Malmström heeft toegezegd dat ze de wetgeving zal aanscherpen als importeurs van halffabricaten geen serieus werk maken van het beperken van de import van conflictmaterialen. Dat de verplichting nog niet geldt voor halffabricaten vindt Sargetini een gemiste kans. Volgens haar kan het Europese bedrijfsleven als geheel een grotere druk uitoefenen om wanpraktijken uit te bannen.

‘Waterig compromis’
Ook SOMO, Cordaid en ActionAid vinden de wet niet meer dan een waterig compromis. “De Europese wet beperkt zich slechts tot vier mineralen, die in ruwe vorm worden geïmporteerd en een bepaald jaarlijks volume hebben”, schrijft SOMO in een persbericht. “Volgens cijfers van de Europese Commissie is dit minder dan 1% van het totaal aantal bedrijven dat deze mineralen gebruikt. Importeurs van halffabricaten en eindproducten worden niet verplicht om de herkomst van grondstoffen na te gaan.”

Verplichting
“Uit onderzoek blijkt dat Europese bedrijven alleen nagaan waar hun grondstoffen vandaan komen als ze daartoe verplicht worden”, stelt Gisela ten Kate, onderzoeker bij SOMO. “Amerikaanse wetgeving heeft wel een verplichtend karakter voor een ruime groep bedrijven die conflictmineralen verwerken. Dit is een belangrijke drijfveer gebleken om het probleem van conflictmineralen aan te pakken. Het is een gemiste kans van de EU om bedrijven die conflictmineralen in verwerkte vorm invoeren buiten beschouwing te laten.”

‘Blije dag’
Minister Lilianne Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) sprak volgens het FD toch van een ‘blije dag’. Zij benadrukt dat het probleem nu bij de oorsprong wordt aangepakt. De Europese Commissie wil bedrijven stimuleren transparanter te worden over de herkomst van de grondstoffen die zij gebruiken in hun producten.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres